Mogherini: Canalul de plată special al UE cu Iranul ar putea fi operabil înainte de noiembrie

Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe
Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe (Getty Images)

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini a declarat că iniţiativa blocului european pentru a facilita plăţile către şi dinspre Iran, ca parte a eforturilor de a salva acordul nuclear din 2015, ar putea deveni operaţional înainte de luna noiembrie, când Statele Unite vor reimpune cel de-al doilea set de sancţiuni împotriva Teheranului.

Mogherini a afirmat, miercuri, că “Vehiculul Special Dedicat” (Special purpose vehicle - SPV), care urmăreşte să menţină comerţul cu Teheranul în ciuda aplicării sancţiunilor americane, va fi creat înainte de noiembrie chiar dacă încă se află într-un stadiu iniţial.

Propunerea creării unui canal de plată special a fost anunţat iniţial într-o declaraţie comună făcută luni de Mogherini şi ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, după o reuniune ministerială a Iranului cu statele semnatare rămase în acordul nuclear, cunoscut oficial sub numele de Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA).

“Ţinând cont de urgenţa şi necesitatea unor rezultate tangibile, participanţii [la întâlnirea de luni] au apreciat propunerile practice de a menţine şi dezvolta canale de plată, în special iniţiativa de a crea un Vehicul Special Dedicat (SPV) pentru facilitarea plăţilor asociate cu exporturile Iranului, inclusiv petrol, şi cu importurile, lucru care va asista şi va linişti operatorii economici care urmăresc să desfăşoare afaceri legitime cu Iranul”, potrivit declaraţiei comune publicate de Marea Britanie, China, Franţa, Germania, Rusia şi UE.

“Participanţii au confirmat voinţa lor fermă de a susţine eforturi suplimentare pentru a deveni operabil un astfel de vehicul special, precum şi pentru continuarea colaborării cu parteneri regionali şi internaţionali”, se adaugă în declaraţie.

În plus, declaraţia a mai susţinut că semnatarii rămaşi în JCPOA sunt determinaţi să “protejeze libertatea operatorilor lor economici care doresc să desfăşoare afaceri legale cu Iranul”.

În comentariile de miercuri, Mogherini a precizat că SUA este în continuare cel mai puternic aliat al UE, adăugând că blocul nu va permite altor state să decidă cu cine pot face afaceri ţările europene.

Remarcile lui Mogherini au fost făcute în contextul nemulţumirilor unor oficiali americani în legătură cu iniţiativa UE de a crea SPV. Astfel, secretarul de stat Mike Pompeo a afirmat la o întâlnire în New York că este profund dezamăgit că semnatarii rămaşi ai JCPOA plănuiesc să creeze un sistem special de plăţi cu Iranul pentru a ocoli sancţiunile SUA.

Pompeo a afirmat de asemenea că planul este “una dintre cele mai contraproductive măsuri imaginabile”.

Într-un discurs susţinut la aceeaşi întâlnire, John Bolton, consilier pentru securitate naţională la Casa Albă, a criticat la rândul său planul UE şi a făcut presiuni ca sistemul de plăţi globale SWIFT să reconsidere colaborarea cu Iranul.

Bolton a afirmat că SUA nu va permite UE sau nimănui să submineze aplicarea “agresivă şi neabătută” a sancţiunilor americane asupra Iranului.

“Uniunea Europeană este puternică în ceea ce priveşte retorica şi slabă în punerea în practică. Vom urmări evoluţia acestei structuri (SPV) care încă nu există şi nu are o dată limită pentru a fi creată. Nu intenţionăm să permitem ca sancţiunile noastre să fie ocolite de Europa sau altcineva”, a adăugat Bolton.

Anterior, UE a promis de asemenea că va proteja companiile care fac afaceri cu Iranul de impactul sancţiunilor americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe