Moldova: Număr record de plângeri depuse la CEDO

Preşedintele CEDO, Jean-Paul Costa.
Preşedintele CEDO, Jean-Paul Costa. (PATRICK HERTZOG / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
01.02.2014

Numărul cererilor depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în anul 2013 împotriva Republicii Moldova a crescut cu 45,1%, comparativ cu anul 2012, ajungând la 1356 de cereri. Este cel mai mare număr primit vreodată de către CEDO într-un an din partea cetăţenilor moldoveni.

Directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea, a relatat vineri, într-o conferinţă de presă, că după numărul de plângeri depuse pe cap de locuitor, ţara noastră se află pe locul patru în Europa, cu patru plângeri la 10 mii de locuitori.

Cele mai multe plângeri din partea cetăţenilor moldoveni vizează lezarea drepturilor de detenţie în penitenciare, tortura şi violenţa în familie. În principal, CEDO a declarat plângerile examinate ca fiind întemeiate, astfel guvernul are de plătit pe 19 decizii compensaţii în valoare totală de peste 300 mii euro.

Experţii spun că numărul de plângeri la CEDO creşte pentru că instanţele de judecată din Republica Moldova fie tergiversează judecarea dosarelor, fie emit decizii inechitabile.

Republica Moldova a fost obligată să achite, în cazurile pierdute la CEDO, despăgubiri de peste 13,9 milioane de euro, inclusiv 325 de mii de euro pentru 19 hotărâri pronunţate în anul 2013. 3,1 milioane de euro au fost achitaţi în temeiul reglementărilor amiabile sau declaraţiilor unilaterale formulate de Guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor