Monica Macovei se alătură demersului lui Danileţ: Judecătorii CCR nu mai servesc poporul şi Constituţia. Să plece

Monica Macovei
Monica Macovei (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei i-a criticat, luni, în termeni duri pe cei 7 judecători ai CCR care au decis recent că Secţia Specială (SIIJ) este constituţională, ignorând astfel „supremaţia deciziilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE)”.

În acest context, Macovei afirma că „CCR se pune singură deasupra CJUE şi riscă scoaterea României din UE”. Mai mult, fostul europarlamentar adaugă că dacă judecătorii CCR „nu mai sunt independenţi sau se opun dreptului UE”, atunci trebuie găsită „o soluţie neviolentă să îi facem să plece, pentru că nu mai servesc poporul, nici Constituţia, nici ţara”.

"Puterea absolută a CCR asupra României a corupt minţile a 7 judecători CCR care nu acceptă supremaţia deciziilor Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Deşi CJUE a spus clar că deciziile sale au prioritate în raport cu hotărârile CCR, după câteva zile CCR se pune singură deasupra CJUE şi riscă scoaterea României din UE! În cel mai bun caz, riscăm ca ţara noastră să devină irelevantă la Bruxelles şi să fie sancţionată pentru încălcarea statului de drept. Mă alătur ICDE şi altora care au cerut demisia imediată a celor 7 judecători ai CCR care au dat de pământ cu decizia CJUE.

Între 18 mai şi 8 iunie 2021 au fost câteva decizii care au scuturat justiţia română, i-au clarificat fără echivoc puterile de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi au afirmat clar supremaţia şi prioritatea dreptului UE asupra Hotărârilor CCR, precum şi puterile instanţelor Române care trebuie să aplice dispoziţiile MCV, stabilite prin Decizia Comisiei Europene 2006/928, chiar dacă acestea vin în contradicţie cu alte legi interne sau cu Hotărâri ale CCR. Astfel:

Pe 18 mai, Curtea de Justiţie a UE (Marea Cameră) a decis argumentat că SSIJ, Secţia Specială de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (Secţia Specială) funcţionează contrar legislaţiei europene dacă există riscul şantajării magistraţilor şi al ştirbirii independenţei acestora. Reamintesc că Secţia Specială a fost creată de Parlament în 2018, în guvernarea PSD-ALDE şi UDMR şi validată de CCR. Între altele, a anchetat-o pe Laura Codruţa Kovesi, când încă se afla la conducerea DNA, sub acuzaţia că DNA este un grup de crimă organizată.

Pe 7 iunie judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Piteşti a decis ca SSIJ (Secţia Specială) nu mai există ca urmare a Deciziei Curţii de Justiţie a UE. I s-au alăturat şi alţi judecători de la Curtea de Apel Piteşti. Felicitări dlui judecător Stancu şi colegilor judecători care l-au susţinut!

Pe 8 iunie Comisia Europeană a publicat raportul MVC, mecanism înfiinţat prin Decizia Comisiei 2006/928, care atenţionează România că trebuie să respecte Decizia Curţii de Justiţie a UE, care face parte din sistemul de drept European şi să aplice cerinţele Comisiei Europene din MCV, inclusiv pe cea de desfiinţare a SSIJ dacă independenţa magistraţilor nu este asigurată în mod real. Raportul MCV mai spune clar că MCV va continua până cînd România va îndeplini obligaţiile stabilite şi asumate prin MCV.

Imediat, tot pe 8 iunie, CCR a decis să nu respecte dreptul European. Practic, CCR a emis un comunicat în care a afirmat că judecătorii români nu pot aplica deciziile Curţii de Justiţie a UE în detrimentul deciziilor CCR şi consideră că obligaţiile României faţă de legislaţia europeană sunt doar politice, adică implică doar Parlamentul şi Guvernul, nu şi instanţele de judecată care “nu sunt abilitate să colaboreze cu o instituţie politică a Uniunii Europene”. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene este o instituţie politică pentru CCR??? Curtea de Justiţie a UE este puterea judecătorească a Uniunii, formată din judecători, care judecă încălcările Tratatului Uniunii Europene (TUE). În plus, instanţele de judecată fac parte dintre instituţiile care trebuie să se supună legislaţiei europene şi să o aplice (art.148 alin 2 şi 4). Chiar şi această singură afirmaţie a CCR elimină orice urmă de profesionalism, bună credinţă şi onoare a celor 7 judecători constituţionali şi îi trimite la coşul de gunoi al istoriei dreptului constituţional.

Ni s-a tot spus că deciziile CCR nu pot fi comentate, criticate, ci doar aplicate. Dar noi nu mai de mult o Curte Constituţională, ci o Curte majoritar neconstituţională, lipsită de independenţă, numită şi aservită politic. Sau poate cei 7 judecători care nu vor să respecte decizia CJUE chiar aşa gândesc, că sunt deasupra Curţii de Justiţie a Uniunii, enervaţi că aceasta a decis contrar deciziei lor anterioare, cum că SSIJ este constituţională.

• “Suveranitatea naţională aparţine poporului român” (art 2 din Constituţie) şi “Judecătorii CCR sunt independenţi în exercitarea mandatului lor” (art. 145 din Constituţie). Şi cînd nu mai sunt independenţi sau se opun dreptului UE ce facem noi, noi poporul ? Le cerem să plece şi dacă se ţin de scaune şi pensii găsim o soluţie neviolentă să îi facem să plece, pentru că nu mai servesc poporul, nici Constituţia, nici ţara. Paharul s-a umplut!

Pentru că România să rămînă în UE, judecătorii români au şansa istorică să fie independenţi faţă de judecătorii neindependenţi de astăzi ai Curţii majoritar neconstituţională a României şi să aplice Decizia Curţii Europene de Justiţie şi MCV. Dacă CSM o să îi sancţioneze pentru nerespectarea unei decizii CCR contrară dreptului European, vor câştiga la instanţele europene. Ştiu că nu este uşor să îţi iei puterile care ţi se cuvin potrivit Deciziei CJUE, dar cu determinare se poate!", a scris Macovei într-o postare publicată luni pe Facebook.

Precizăm că, recent, şi Asociaţia Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE), al cărei vicepreşedinte este judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a solicitat demisia membrilor Curţii Constituţionale care au decis, marţea trecută, să respingă decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la desfiinţarea Secţiei Speciale. În plus, Danileţ a susţinut că poziţia CCR poate “arunca în aer” ordinea de drept european.

„Decizia CCR de ieri [marţi – n.r.] este o înşiruire de sofisme menite să arunce în aer ordinea de drept european. Ea creează incertitudine juridică şi obligă instanţele naţionale la nerespectarea unei hotărâri a CJUE. Situaţia este fără precedent, dar şi fără ieşire. Încălcarea obligaţiilor care ne revin ca stat membru UE dictată de CCR trebuie sancţionată cu demisia judecătorilor constituţionali care au adoptat această hotărâre”, a precizat Danileţ într-un comunicat de presă al think tank-ului. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne