Moscova: Acuzaţiile americanilor că Rusia nu respectă suveranitatea vecinilor săi sunt “provocatoare”

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. (Captură Foto)

Rusia a acuzat SUA de adoptarea unor tactici “provocatoare” după ce Pentagonul şi-a actualizat strategia sa militară faţă de Moscova în contextul crizei continue din Ucraina, conform publicaţiei The Independent.

Tensiunile dintre Rusia şi puterile vestice au atins cel mai scăzut nivel al lor de după perioada Războiului Rece, în special datorită implicării ruşilor în criza separatistă din estul Ucrainei.

Moscova a declarat că Washingtonul riscă să submineze eforturile depuse în vederea îmbunătăţirii relaţiilor deja deteriorate după ce Pentagonul şi-a actualizat Strategia sa Militară Naţională asupra Rusiei, luând în considerare rolul acesteia în conflictul sângeros din estul Ucrainei, care a luat până acum vieţile a peste 6.400 de oameni, conform ONU.

În documentul american, publicat miercuri, este creditată Rusia pentru contribuţia sa la menţinerea securităţii globale prin lupta împotriva comerţului cu narcotice şi împotriva terorismului.

Totuşi, Moscova a “demonstrat în repetate rânduri că nu respectă suveranitatea vecinilor săi şi că este înclinată să folosească forţa pentru a-şi atinge scopurile”, conform documentului american.

Mai mult decât atât, documentul susţine că “acţiunile militare ale Rusiei subminează securitatea regională atât direct cât şi prin intermediul forţelor ‘proxy’”.

Totuşi, strategia militară americană a susţinut faptul că Washingtonul doreşte să colaboreze cu Rusia în zonele de interes comun.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că “folosirea unui astfel de limbaj în acest document indică, să spunem, ceea ce este probabil o atitudine provocatoare lipsită de orice obiectivitate faţă de ţara noastră”.

“Bineînţeles, acest document nu va contribui la încercările de normalizare a relaţiilor bilaterale”, a adăugat Peskov.

În urma actualizării strategiei militare americane, Kremlinul a convocat pentru vineri o reuniune a Consiliului de Securitate unde vor fi discutate, în prezenţa preşedintelui Vladimir Putin, “măsurile suplimentare necesare contracarării ameninţărilor la securitatea naţională a ţării, în condiţiile sancţiunilor occidentale”, conform newsru.com.

În urma anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014, SUA şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni împotriva Moscovei, care i-au afectat puternic economia.

Liderii mondiali au acuzat de asemenea Rusia că furnizează arme şi soldaţi rebelilor separatişti pro-ruşi care se luptă în estul Ucrainei cu trupele guvernamentale ucrainene, acuzaţie pe care Kremlinul o neagă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe