Negocierile pentru armistiţiu în Gaza sunt într-un punct mort. Netanyahu stabileşte data ofensivei asupra Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu (centru) spune că războiul din Gaza va dura luni de zile
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (centru) spune că războiul din Gaza va dura luni de zile (Facebook - Benjamin Netanyahu)
D.B.
09.04.2024

Hamas a respins o propunere israeliană de încetare a focului făcută în cadrul discuţiilor de la Cairo, a declarat luni un oficial de rang înalt al Hamas, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis că a fost stabilită o dată pentru o invazie la Rafah, ultimul refugiu din Gaza pentru palestinienii strămutaţi, potrivit Reuters.

Israelul şi Hamas au trimis duminică echipe în Egipt pentru discuţii la care au participat mediatori din Qatar şi Egipt, precum şi directorul CIA, William Burns.

Prezenţa lui Burns a subliniat presiunea tot mai mare din partea principalului aliat al Israelului, SUA, pentru un acord care să elibereze ostaticii israelieni reţinuţi în Gaza şi să ofere ajutor civililor palestinieni lăsaţi fără resurse după şase luni de conflict.

Dar Ali Baraka, un oficial Hamas de rang înalt, a afirmat: "Respingem ultimele propuneri israeliene despre care ne-a informat partea egipteană. Biroul politic s-a întâlnit astăzi şi a decis acest lucru".

Un alt oficial Hamas declarase anterior pentru Reuters că nu s-a înregistrat niciun progres în negocieri.

"Nu există nicio schimbare în poziţia ocupaţiei (Israelului) şi, prin urmare, nu există nimic nou în discuţiile de la Cairo", a declarat pentru Reuters oficialul Hamas, care a cerut să nu fie identificat. "Nu există încă niciun progres".

Detaliile propunerii nu au fost cunoscute încă.

Luni, la Ierusalim, la o zi după ce forţele israeliene s-au retras din unele zone din sudul Fâşiei Gaza, Netanyahu a declarat că a primit un raport detaliat privind discuţiile de la Cairo.

"Lucrăm în mod constant pentru a ne atinge obiectivele, în primul rând eliberarea tuturor ostaticilor noştri şi obţinerea unei victorii complete asupra Hamas", a specificat Netanyahu.

"Această victorie necesită intrarea în Rafah şi eliminarea batalioanelor teroriste de acolo. Acest lucru se va întâmpla - există o dată". El nu a precizat data.

Rafah este ultimul refugiu pentru civilii palestinieni strămutaţi din cauza bombardamentelor israeliene neîncetate care le-au distrus cartierele de locuinţe. Este, de asemenea, ultima redută semnificativă a unităţilor de luptă ale Hamas, susţine Israelul.

Peste un milion de persoane sunt înghesuite în oraşul din sudul ţării în condiţii disperate, fără hrană, apă şi adăpost, iar guvernele şi organizaţiile străine au îndemnat Israelul să nu ia cu asalt Rafah de teama că va fi o baie de sânge.

Sute de oameni care locuiau în corturi în Rafah s-au aventurat luni în zonele lor de domiciliu devastate, în urma retragerii israeliene. Unii au călătorit cu căruţe trase de măgari, ricşe şi vehicule cu puntea deschisă, în timp ce alţii au mers pur şi simplu pe jos.

"Este un şoc, un şoc... distrugerile sunt insuportabile. Mă duc la casa mea şi ştiu că este distrusă. Mă duc să dau molozul la o parte ca să îmi găsesc o cămaşă", a spus rezidentul Mohammed Abou Diab.

Oficialii palestinieni din domeniul sănătăţii au declarat că echipele lor au recuperat peste 80 de cadavre din zonele în care soldaţii au operat în ultimele luni.

Puterile occidentale şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la numărul mare de morţi în rândul civililor palestinieni şi la criza umanitară generată de atacul militar al Israelului pentru a distruge Hamas în Fâşia Gaza, o zonă dens populată.

Aproximativ 33.207 palestinieni au fost ucişi în şase luni de conflict, a transmis luni Ministerul Sănătăţii din Gaza într-o actualizare. Majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori ai enclavei sunt fără adăpost şi mulţi dintre ei sunt expuşi riscului de foamete.

Hamas a ucis 1.200 de persoane în sudul Israelului în atacul transfrontalier din 7 octombrie, care a declanşat conflictul, potrivit unui bilanţ israelian. Armata israeliană afirmă că, de atunci, peste 600 dintre soldaţii săi au fost ucişi în lupte.

Progrese?

La Washington, un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că SUA speră să obţină un acord de eliberare a ostaticilor cât mai curând posibil, deoarece acesta ar duce şi la o încetare a focului de aproximativ şase săptămâni.

La sfârşitul săptămânii, ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a descris discuţiile de la Cairo ca fiind cele mai apropiate de un acord între părţi de la armistiţiul de scurtă durată din noiembrie, în cadrul căruia Hamas a eliberat aproape jumătate dintre ostaticii săi.

Din cele 253 de persoane capturate de Hamas la 7 octombrie, 133 de ostatici au rămas captivi. Negociatorii au vorbit despre aproximativ 40 de persoane care vor fi eliberate în prima etapă a unui posibil acord.

Anterior, luni, două surse de securitate egiptene şi postul de stat Al-Qahera News au declarat că s-au înregistrat unele progrese în cadrul negocierilor de la Cairo. Ei au menţionat că ambele părţi au făcut concesii care ar putea duce la un acord pentru un armistiţiu în trei etape, cu eliberarea ostaticilor israelieni rămaşi şi o încetare a focului pe termen lung în a doua etapă.

Concesiile se referă la eliberarea ostaticilor şi la cererea Hamas de întoarcere a rezidenţilor strămutaţi în nordul Gaza, au spus ei. Mediatorii au sugerat că întoarcerea ar putea fi monitorizată de o forţă arabă în prezenţa unor dispozitive de securitate israeliene, care vor fi ulterior retrase, au adăugat ei.

Delegaţiile au părăsit Cairo şi se aşteaptă ca discuţiile şi consultările să continue în 48 de ore, au precizat sursele şi Al-Qahera.

"Principalele cerinţe"

Cu toate acestea, un oficial palestinian apropiat de eforturile de mediere a declarat că blocajul a continuat din cauza refuzului Israelului de a pune capăt războiului, de a retrage forţele din Gaza, de a permite tuturor civililor să se întoarcă la casele lor şi de a ridica o blocadă veche de 17 ani pentru a permite reconstrucţia rapidă a enclavei de coastă.

Aceşti paşi au avut prioritate faţă de cererea principală a Israelului de eliberare a ostaticilor în schimbul palestinienilor deţinuţi în închisorile israeliene, a declarat oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului.

"În ceea ce priveşte schimbul de prizonieri, Hamas a fost şi este dispus să fie mai flexibil, dar nu există flexibilitate în privinţa [...] principalelor noastre cereri", a spus el.

Israelul a exclus posibilitatea de a pune capăt războiului în scurt timp sau de a se retrage din Gaza, afirmând că forţele sale nu vor ceda până când Hamas nu va mai controla Gaza sau nu va mai ameninţa militar Israelul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor