Netanyahu denunţă decizia CPI de a investiga posibilele crime de război din Palestina. SUA îl sprijină

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Sebastian Scheiner-Pool / Getty Images)

Decizia Curţii Penale Internaţionale de la Haga de a lansa o investigaţie preliminară privind posibilele crime de război în teritoriile palestiniene este "absurdă", a acuzat sâmbătă premierul israelian Benjamin Netanyahu.

De partea lui Bibi s-a poziţionat şi Departamentul de Stat al SUA, care consideră că este "o ironie tragică" faptul că Israelul a ajuns să fie investigat deşi populaţia sa este ţinta "rachetelor teroriste".

"Este absurd că CPI a ignorat dreptul internaţional şi acordurile potrivit cărora palestinienii nu au un stat şi pot obţine unul doar prin negocieri directe cu Israelul. Regulile CPI sunt clare: niciun stat, niciun caz ", a subliniat premierul israelian, citat de aljazeera.com.

Netanyahu a afirmat că Israelul susţine "standarde ridicate ale dreptului internaţional" iar "acţiunile sale sunt supuse unui control atent şi constant al unui sistem juridic independent", "însă această decizie cu atât mai absurdă pentru că Israelul se apără în mod legitim împotriva teroriştilor palestinieni care comit constant crime de război".

"Ei trag în mod deliberat mii de rachete în civilii noştri în timp ce se ascund în spatele civililor palestinieni pe care îi folosesc pe post de scuturi umane", a adăugat premierul.

Departamentul de Stat al SUA a transmis că, în viziunea sa, este "o ironie tragică faptul că Israelul, care a rezistat la mii de rachete teroriste îndreptate împotriva civililor şi cartierele sale, este acum investigat de către CPI".

Israelul a fost deseori acuzat de incălcarea tratatelor internaţionale şi crime de război - prin bombardarea unor adăposturi ONU din Gaza, atacarea vasului Navi Marmara în ape internaţionale, sau acţiunile militare din 2008.

Deşi iniţial atât Statele Unite, cât şi Israelul, au semnat Tratatul de la Roma - carta care a dus la formarea CPI în 2002 - ulterior cele două state au anunţat că îşi retrag semnătura.

De partea cealaltă, Hamas a salutat decizia CPI. Fawzi Barhoum, un purtător de cuvânt al Hamas, a declarat că grupul va oferi instanţei dovezi care atestă comiterea unor "crime oribile":

"Acum, este necesar să se ia rapid măsuri practice în acest sens şi suntem gata să oferim [instanţei] mii de rapoarte şi documente care confirmă că inamicul sionist a comis crime oribile împotriva Gaza şi împotriva poporului nostru."

Palestina a aplicat pentru aderarea la CPI în luna decembrie şi a semnat deja tratatul de la Roma, urmând să se alăture oficial în aprilie. Potrivit aljazeera.com, statutul de membru al Palestinei va fi antedatat (iunie 2014), ceea ce înseamnă că instanţa va avea competenţa să investigheze ofensiva din vara trecută a Israelului contra grupării palestiniene Hamas.

Oficialii palestinieni din cadrul Ministerului de Externe au declarat, vineri, că "totul merge conform planului", iar acum "niciun stat şi nimeni nu mai poate opri această acţiune pe care am solicitat-o".

Amintim că, a doua zile după ce Autoritatea Palestiniană a depus cererea de a deveni parte a CPI, Netanyahu anunţa că Israelul nu va permite ca soldaţii şi ofiţerii săi "să fie târâţi" în faţa instanţei pentru a înfrunta acuzaţii legate de posibile crime de război.

Conflictul, care a devastat Fâşia Gaza condusă de Hamas, a dus la moartea a peste 2.300 de palestinieni, în mare majoritate majoritate femei şi copii. Israel că a pierdut doar 73 de oameni, în mare majoritate soldaţi.

În 2005, Israelul şi-a retras coloniştii şi trupele din Gaza, care a devenit un mare lagăr de concentrare, după ce a fost plasată sub blocadă israeliană şi egipteană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe