Netanyahu face presiuni pentru a închide biroul israelian al televiziunii Al Jazeera din Qatar

Sediul televiziunii Aljazeera
Sediul televiziunii Aljazeera (Screenshot - network.aljazeera.net)
D.B.
02.04.2024

Premierul Benjamin Netanyahu s-a angajat, luni, să închidă biroul local al reţelei de televiziune prin satelit Al Jazeera din Qatar cât timp va continua războiul din Gaza, informează Reuters.

La câteva ore după ce purtătorul de cuvânt al partidului său a declarat că parlamentul va fi convocat pentru a ratifica legea necesară, Knesset-ul a aprobat proiectul de lege care permite închiderea temporară în Israel a posturilor de televiziune străine considerate o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Al Jazeera, care este finanţată de guvernul din Qatar, a calificat măsura israeliană drept o "escaladare" şi a afirmat că aceasta "face parte dintr-o serie de atacuri israeliene sistematice pentru a reduce la tăcere Al Jazeera", potrivit unei declaraţii publicate luni seara.

Legea aprobată luni îi va permite lui Netanyahu şi cabinetului de securitate să închidă birourile reţelei în Israel pentru 45 de zile, care ar putea fi reînnoite, şi va rămâne în vigoare până la sfârşitul lunii iulie sau până la sfârşitul operaţiunilor militare majore din Gaza.

Al Jazeera a respins acuzaţiile potrivit cărora ar fi adus atingere securităţii Israelului, considerându-le drept o "minciună periculoasă şi ridicolă" care pune în pericol jurnaliştii.

Al Jazeera a criticat vehement operaţiunea militară a Israelului în Gaza, de unde a relatat non-stop, pe tot parcursul războiului.

Al Jazeera a declarat că autorităţile israeliene au vizat şi ucis în mod deliberat mai mulţi dintre jurnaliştii săi, inclusiv Samer Abu Daqqa şi Hamza AlDahdooh, ambii ucişi în Gaza în timpul conflictului. Israelul a declarat că nu vizează jurnalişti.

Ministrul Comunicaţiilor, Shlomo Karai, a acuzat Al Jazeera că încurajează ostilităţile împotriva Israelului.

"Este imposibil de tolerat ca un organ de presă, cu acreditări de presă de la biroul de presă al guvernului şi cu birouri în Israel, să acţioneze din interior împotriva noastră, cu precădere în timp de război", a declarat el.

Oficialii israelieni se plâng de mult timp de acoperirea de către Al Jazeera, dar nu au luat măsuri, având în vedere finanţarea de către Qatar a proiectelor de construcţie palestiniene în Fâşia Gaza - considerate de toate părţile ca fiind un mijloc de a evita conflictul.

Măsura de a permite guvernului să închidă birourile locale ale grupurilor media străine a stârnit îngrijorarea Statelor Unite, principalul aliat al Israelului, care au declarat că este esenţial să se menţină libertatea presei.

"Dacă este adevărat, o astfel de mişcare este îngrijorătoare", a declarat purtătoarea cu cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, în cadrul unui briefing.

De când războiul din Gaza a izbucnit la 7 octombrie cu un atac al Hamas asupra sudului Israelului, în urma căruia 1.200 de oameni au fost ucişi şi 253 luaţi ostatici, potrivit unui bilanţ israelian, Doha a mediat negocierile de încetare a focului, în cadrul cărora Israelul a recuperat o parte dintre cei luaţi ostatici.

Qatarul a înfiinţat Al Jazeera în 1996 şi vede reţeaua ca pe o modalitate de a-şi consolida poziţia în regiunea arabă.

În timpul ofensivei militare a Israelului în Gaza, peste 32.000 de palestinieni au fost ucişi, dintre care 63 în ultimele 24 de ore, potrivit autorităţilor palestiniene din domeniul sănătăţii.

Cu toate acestea, discuţiile privind o a doua propunere de armistiţiu par să nu ducă nicăieri. În ianuarie, Netanyahu a cerut în mod public să se facă presiuni asupra Qatarului pentru a exercita mai multă presiune asupra Hamas. Qatarul găzduieşte biroul politic al grupării şi mai mulţi oficiali de rang înalt ai Hamas.

Întrebat dacă ameninţarea împotriva Al Jazeera ar putea face parte din aceste presiuni, un purtător de cuvânt al guvernului israelian, Avi Hyman, nu a răspuns direct, deşi a descris reţeaua ca fiind una care "face propagandă de mulţi, mulţi ani".

În ceea ce ar fi putut fi un indiciu că Al Jazeera ar putea avea un recurs legal împotriva oricărei închideri, Hyman a adăugat în timpul unui briefing: "Există un proces echitabil, aşa că nu am ajuns încă acolo".

Al Jazeera a declarat că îşi rezervă dreptul de a "urma fiecare pas legal".

Ministrul israelian al Comunicaţiilor a acuzat reţeaua pe 15 octombrie de incitare pro-Hamas şi de expunere a trupelor israeliene la ambuscade. Al Jazeera şi guvernul de la Doha nu au răspuns la aceste acuzaţii.

Reţeaua a declarat ulterior că angajaţii săi "nu trebuie să se implice în nicio afiliere politică ce le-ar putea afecta profesionalismul" şi că toţi jurnaliştii săi trebuie să respecte standardele sale editoriale.

În noiembrie, Israelul a părut să renunţe la demersurile de a închide birourile reţelei, ordonând în schimb încetarea transmisiunilor locale ale unui canal libanez pro-iranian mai mic, Al Mayadeen, în conformitate cu reglementările de urgenţă privind mass-media.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor