Newsweek: Cumpănaşu îl duce la DNA pe fostul său tovarăş Sorin Cîmpeanu pentru un proiect de un milion de euro

Alexandru Cumpănaşu
Alexandru Cumpănaşu (Captură Video)
Andrei Pricopie
02.04.2021

Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, condusă de Alexandru Cumpănaşu, este parte într-un proiect dezvoltat pentru Ministerul Educaţiei. Cumpănaşu spune că nu a fost plătit de minister şi va face plângere la DNA. Cumpănaşu şi Cîmpeanu au fost buni prieteni, relatează Newsweek România.

Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza (APAIC) şi Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) au câştigat un proiect care urmăreşte „creşterea capacităţii instituţionale a MEC de aplicare a normelor, mecanismelor şi procedurilor în materie de etică, integritate şi anticorupţie la nivelul activităţii sale manageriale şi administrative.”

Valoarea proiectului a fost de 4,8 milioane de lei. Durata a fost de 18 luni, iar contractul a fost semnat în 28 martie 2019. Buget alocat: 4.892.870,30 lei, din care: 4 milioane bani europeni, iar restul de 800 de mii sunt finanţare din bugetul Ministerului Educaţiei. Beneficiarul proiectului este tot Ministerul Educaţiei.

Cumpănaşu: Avem poprire pe conturi

Într-o discuţie avută cu Newsweek România, Alexandru Cumpănaşu spune că Ministerul Educaţiei nu i-a rambursat niciun leu din proiect. Cumpănaşu urmează să îi facă plângere la DNA lui Sorin Cîmpeanu, ministru actual al Educaţiei.

„Ne-a fost alocată suma 10% din proiect. Cu toate astea, niciun leu nu a fost rambursat de Ministerul Educaţiei către Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei în doi ani de zile. Iniţial, am primit prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă (POCA) suma de 50.000 de lei. Am înaintat documente justificative către Ministerul Educaţiei care nu le-a transmis, mai departe, către POCA. Astfel, POCA a reuşit să pună poprire pe conturile AID.”

Cumpănaşu spune că, deşi nu a fost plătit de Ministerul Educaţiei a furnizat elemente pentru cursuri, trasarea unei strategii anticorupţie în minister şi pentru elaborarea de norme de etică în învăţământul preuniversiar.

„Acum câteva zile am trimis către Ministerul Educaţiei, condus de Cîmpeanu, o adresă în care îl informăm că vom depune o plângere la DNA pentru abuz în serviciu în formă continuată. Am avertizat Ministerul că este în întârziere şi că nu au avansat cu derularea proiectului. Ei nu au implementat 90% din proiect”, a declarat Cumpănaşu.

Sorin Cîmpeanu a susţinut că va face o analiză legată de acest parteneriat şi a invocat faptul că acest contract a fost semnat în 2018. La acea vreme, ministru al Educaţiei era Ecaterina Andronescu.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor