Nini Săpunaru, luat în vizor de DNA

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), sediul central.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), sediul central. (Epoch Times România)
Epoch Times România
24.08.2013

Fostul şef al Vămii, Nini Săpunaru s-a aflat în ultima vreme în centrul atenţiei lumii politice, după ce a fost propus de preşedintele Crin Antonescu pentru funcţia de ministru al Transporturilor. Se pare însă că a intrat şi în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) după ce o firmă care i-a aparţinut este cercetată penal, acesta cedând recent acţiunile pe care le deţinea la firma în cauză.

De aproximativ un, DNA Iaşi investighează mai multe contracte încheiate cu statul de firma la care Nini Săpunaru a deţinut până acum câteva săptămâni 49,5% din acţiuni. Săpunaru i-a cedat acţiunile cumnatului său, ceea ce ar putea indica faptul că se pregătea din timp pentru propunerea sa la ministerul Transporturilor, raportează evz.ro.

Fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat, în prima instanţă, la 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul "Transformatorul". Ovidiu Silaghi, care a fost prima propunere a PNL să-l înlocuiască pe Fenechiu, urmează a fi urmărit penal de procurorii anticorupţie, motiv pentru care acesta şi-a retras candidatura. În acest context, preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţinea recent că persoana cea mai potrivită pentru şefia Ministerului Transporturilor va fi un om cu greutate politică şi experienţă administrativă, care de ani de zile nu a avut probleme cu ANI şi nici cu DNA.

Miercuri seara, Crin Antonescu declara: "Decizia va fi luată de partid, se vor face mai multe propuneri, dar, în ceea ce mă priveşte, am o propunere de făcut (...) Avem consiliul naţional convocat pentru duminică dimineaţa şi la acest consiliu, undeva duminică după prânz, vom lua decizia şi o vom face cunoscută şi premierului şi o vom face şi public".

Preşedintele PNL a remarcat ulterior că "crede sincer" că Nini Săpunaru este o "propunere cu multe şanse de nominalizare" în BPN (Biroul Politic Naţional) al PNL. Joi seara, Nini Săpunaru declara public că a acceptat propunerea lui Crin Antonescu de a prelua postul de ministru al Transporturilor şi "este autorizat să anunţe acest lucru".

Premierul Victor Ponta a evitat joi, după anunţul făcut de Săpunaru, să comenteze informaţiile despre o eventuală nominalizare a lui, dar potrivit unor surse politice acesta nu este de acord cu această nominalizare.

Nini Săpunaru a fost şef al Direcţiei Generale a Vămilor în anii 1997-1999, perioada în care au avut loc scandaluri majore de corupţie cu trafic de alcool, produse petroliere şi celebra afacere "Ţigareta". După anul 2000, Nini Săpunaru a fost tras pe linie moartă. Acesta a devenit deputat dar nu a mai ocupat funcţii de conducere în Parlament. În prezent este preşedinte PNL Vrancea şi membru al Biroului Politic Central a PNL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor