Numărul soldaţilor ruşi ucişi şi răniţi în estul Ucrainei publicat accidental în Rusia


Separatişti proruşi în Lugansk.
Separatişti proruşi în Lugansk. (Captură Foto)

În timp ce Rusia continuă să nege că soldaţii săi luptă alături de separatişti în estul Ucrainei, un respectat website de ştiri rusesc a publicat, aparent din neglijenţă, informaţii secrete privind morţii şi răniţii înregistraţi în rândul forţelor terestre ruseşti, conform ziarului The Independent.

Conform revistei Forbes, website-ul rusesc de ştiri Business Life (Delovaya Zhizn) a dezvăluit ceea ce par să fie cifre oficiale privind numărul de soldaţi ruşi ucişi şi răniţi în estul Ucrainei. Website-ul, care în general se concentrează pe informaţii privind pieţele, finanţe şi lifestyle, a postat un articol numit “Creşteri salariale pentru Armată în 2015”, care la prima vedere nu ar fi controversat.

Conţinutul a fost şters în scurt timp, dar nu înainte să fie salvat de jurnalul ucrainean Novy Region.

Preşedintele rus Vladimir Putin a decretat în luna mai a acestui an că toate decesele din cadrul armatei ruseşti sunt secrete de stat. În trecut, doar decesele provocate pe timp de război au fost secretizate. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat că decizia lui Putin are vreo legătură cu luptele din Ucraina, adăugând că modificarea face parte din “îmbunătăţirea legii privind secretele de stat”.

Dar aceste informaţii divulgate, traduse ulterior de Forbes, dezvăluie faptul că familiile au primit 3 milioane de ruble (38.160 de euro) drept compensaţie pentru fiecare soldat ucis în acţiune militară, în timp ce soldaţii răniţi au primit 1,5 milioane de ruble (19.000 de euro).

“O plată de 1.800 de ruble este prevăzută pentru luptătorii cu contract pentru fiecare zi în care sunt prezenţi în zona de conflict. Începând cu 1 februarie 2015, a fost oferită o compensaţie monetară pentru peste 2.000 de familii ale soldaţilor decedaţi şi pentru 3.200 de soldaţi grav răniţi şi recunoscuţi ca invalizi”, conform traducerii făcute de profesorul de economie Paul Roderick Gregory pentru Forbes.

James Nixey, şeful Programului pentru Rusia şi Eurasia la Chatham House, sugerează că această scurgere de informaţii va contribui la dovedirea faptului că Rusia este implicată în acţiuni militare în estul Ucrainei.

“Nu cred că este ceva nou, din moment ce există dovezi fotografice, imagini de satelit şi mărturii personale verificabile care arată că Rusia este implicată în acţiune militară în Ucraina”, a declarat Nixey.

În februarie 2014, după câteva luni de proteste în Ucraina, preşedintele Victor Ianukovici a fost alungat de la putere şi câteva zile mai târziu mai mulţi bărbaţi înarmaţi care se opuneau mişcării Euromaidanului din Kiev, şi despre care se crede pe plan internaţional că au fost soldaţi ruşi, au pătruns în peninsula Crimeea. În martie 2014 peninsula ucraineană a fost anexată Rusiei şi o lună mai târziu a izbucnit conflictul separatist din estul Ucrainei.

Rusia continuă să nege implicarea sa militară în regiune, deşi susţine cauza rebelilor separatişti din regiunea ucraineană Donbas.

Nixey a susţinut că Rusia va anunţa că pagina de web cu articolul controversat a fost falsificată, aşa cum a reacţionat şi în cazul imaginilor de satelit, a mărturiilor prizonierilor ruşi din Ucraina şi în cazul altor dovezi. “Ruşii susţin că este propagandă occidentală”, a declarat Nixey.

Întrebat despre efectul pe care îl va avea această scurgere de informaţii pentru strategia pe termen lung a lui Putin, Nixey a declarat că în timp implicarea Rusiei în lupta din estul Ucrainei “va deveni tot mai puţin populară”.

“Dacă va uitaţi la sondaje, ruşii par, la prima vedere, să susţină în număr mare războiul, dar este doar propagandă. Dacă pui întrebări mai specifice – dacă ar trebui ca Rusia să se implice într-un război care va costa vieţi în Ucraina – suportul va scădea dramatic sub 50%”, a declarat Nixey, conform The Independent.

Nixey a adăugat că nu există nicio strategie de ieşire pentru Putin “deoarece el se află într-un război pe care nu îl poate pierde, dar pe care nici nu îl poate câştiga. Este un impas pentru Rusia, a cărei economie este în declin – aşa cum este şi popularitatea războiului [din Ucraina].”

“Soldaţii care se află pe linia frontului nu sunt încântaţi de faptul că decesele lor vor fi tăinuite şi că nimeni nu ştie pentru ce luptă ei. [Acest lucru] poate fi ascuns pentru un timp, dar apoi informaţia începe să iasă la suprafaţă”, a concluzionat acesta.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe