O firmă chineză din spatele site-urilor de "ştiri" promovează conţinut pro-Beijing la nivel global

Drapelul Chinei
Drapelul Chinei (Epoch Times Romania/Eugen Horoiu)
D.B.
08.02.2024

Peste 100 de site-uri web deghizate în canale de ştiri locale din Europa, Asia şi America Latină promovează conţinut pro-China în cadrul unei ample campanii de influenţă legate de o firmă de relaţii publice din Beijing, a constatat organizaţia de supraveghere digitală Citizen Lab, potrivit Reuters.

Răspândite pe site-uri web din 30 de ţări, materialele de propagandă sunt intercalate cu ştiri agregate de la instituţii de presă locale şi de la mass-media de stat chineză, potrivit unui raport de cercetare publicat miercuri de grupul cu sediul în Toronto.

"Deşi site-urile web ale campaniei s-au bucurat de o expunere neglijabilă până în prezent, există un risc crescut de amplificare involuntară de către mass-media locală şi publicul ţintă, ca urmare a multiplicării rapide a acestor site-uri web şi a adaptării lor la limbile respective şi conţinutul local", a declarat cercetătorul Alberto Fittarelli în raport.

Conţinutul site-urilor oscilează între teorii ale conspiraţiei, adesea despre Statele Unite sau aliaţii acestora - cum ar fi un articol care îi acuză pe oamenii de ştiinţă americani de "scurgerea" COVID-19 - şi articole care îi atacă pe criticii Beijingului.

Este rar ca cercetătorii să facă legătura între astfel de operaţiuni şi entităţi specifice. Citizen Lab a declarat că această campanie a început la mijlocul anului 2020 şi a urmărit reţeaua până la firma de relaţii publice Shenzhen Haimaiyunxiang Media Co., Ltd., cunoscută şi sub numele de Haimai.

Compania nu a răspuns la o solicitare de comentarii, iar un număr de telefon listat pe o versiune arhivată a site-ului său nu a putut fi accesat.

"Ca principiu, este o prejudecată tipică şi un dublu standard să afirmi că materialele şi rapoartele pro-China sunt 'dezinformare' şi să le numeşti pe cele anti-China 'informaţii adevărate'", a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei Chinei la Washington într-o declaraţie trimisă prin e-mail.

Citizen Lab a menţionat că unul dintre site-urile din cadrul campaniei a fost Roma Journal, care arată ca un post de ştiri local italian: titlurile discută despre perspectivele politice ale premierului italian, despre un festival de baloane cu aer cald într-o provincie din nord şi despre o lansare de carte.

Însă un buton "Comunicate de presă", aflat într-un colţ al paginii de pornire, duce la o serie de articole din presa de stat chineză pe teme precum contribuţia Chinei la redresarea economică globală şi impulsul său către inovaţia tehnologică.

O mare parte din conţinutul site-urilor descoperite de Citizen Lab provine de la un serviciu de comunicate de presă numit Times Newswire, despre care analiştii firmei de securitate cibernetică Mandiant au descoperit anul trecut că se afla în centrul unei operaţiuni separate de influenţă chineză care viza publicul din SUA.

În timp ce campaniile de influenţă online sunt din ce în ce mai frecvente, deoarece oamenii puternici şi guvernele din întreaga lume încearcă să manipuleze opinia publică, experţii care urmăresc astfel de operaţiuni menţionează China ca fiind una dintre cele mai mari surse de astfel de acţiuni, alături de Rusia şi Iran.

Operaţiunile de influenţă chinezeşti au crescut şi s-au extins mult dincolo de Asia, a declarat gigantul social media Meta într-un raport din noiembrie, numind-o "cea mai notabilă schimbare în peisajul ameninţărilor" din 2020.

Citizen Lab a cercetat mai în profunzime reţeaua pe care a descoperit-o după ce o serie de astfel de site-uri au apărut în Coreea de Sud şi Italia.

Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (NCSC) din Coreea de Sud - care face parte din agenţia naţională de informaţii a ţării - a expus 18 dintre site-uri într-un raport din noiembrie, făcând, de asemenea, legătura între operaţiune şi Haimai. Roma Journal nu a fost înregistrat legal ca organ de presă în Italia, a relatat ziarul Il Foglio din această ţară.

Nu a fost neobişnuit ca această campanie să se dovedească a avea un grad scăzut de implicare, a declarat Dakota Cary, consultant axat pe China la firma de securitate cibernetică SentinelOne.

"Cred că este foarte important, pentru că încă ei cred că merită să finanţeze aceste campanii. Aşadar, cred că, dacă este cazul, ar trebui să ne aşteptăm să vedem în continuare acest lucru", a spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor