Obama cere scuze pentru atacul american asupra spitalului din Kunduz

Barack Obama a afirmat că aviaţia americană a bombardat din greşeală spitalul din oraşul afgan Kunduz. Organizaţia care conducea spitalul a declarat că este posibil să fie vorba de o crimă de război.
Barack Obama
Barack Obama (JIM WATSON/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Barack Obama a sunat-o miercuri pe şefa organizaţiei Doctors Without Borders, Joanne Liu, pentru a-şi exprima regretul pentru lovitura aeriană asupra spitalului condus de organizaţia dânsei în oraşul afgan Kunduz.

Obama i-a promis dnei Liu o investigaţie transparentă, complexă şi obiectivă, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.

Lovitura aeriană din weekend asupra spitalului din Kunduz s-a soldat cu 22 de morţi, inclusiv pacienţi şi doctori care lucrau pentru organizaţia de caritate Doctors Without Borders (MSF). De atunci, Washingtonul a recunoscut că forţele americane au lovit din greşeală unitatea medicală.

Referitor la acel atac, Casa Albă a declarat că nu există dovezi care să indice altceva decât o greşeală teribilă.

După ce a discutat cu Obama, Joanne Liu a repetat cererea organizaţiei pe care o conduce în vederea lansării unei investigaţii independente care să stabilească “ce s-a întâmplat în Kunduz, cum s-a întâmplat şi de ce”.

Miercuri, Liu a declarat că “nu ne putem baza pe investigaţia internă a armatei [SUA]”, luând în considerare posibilitatea ca acel atac să fi fost o crimă de război.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a declarat că guvernul său va colabora cu investigaţia americană asupra acestui incident.

Militanţii talibani au capturat Kunduz săptămâna trecută, dar la scurt timp au fost respinşi de forţele de securitate afgane susţinute de loviturile aeriene ale NATO. Guvernul afgan controlează acum majoritatea punctelor cheie din oraş, în timp ce talibanii au creat zone de rezistenţă în anumite zone ale acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe