Obama confirmă că a schimbat mesaje cu preşedintele iranian Rohani

Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
30.10.2013

Preşedintele SUA, Barack Obama, a confirmat că a schimbat mesaje cu noul preşedinte iranian, Hassan Rohani. Într-unul din aceste mesaje, preşedintele iranian îl avertiza pe omologul său american că va acţiona cu fermitate pentru a evita orice intervenţie militară occidentală în Siria, notează miercuri ziarul spaniol ABC.

Într-un interviu acordat programului This Week, difuzat duminică de postul de televiziune ABC, preşedintele american a precizat că ameninţarea de a folosi forţa militară în Siria şi pauza ulterioară pentru a deschide calea diplomaţiei trimit un semnal regimului iranian cu privire la controversatul său program nuclear, pe care SUA îl suspectează de ambiţii militare clandestine.

"Cred că iranienii înţeleg că tema nucleară este pentru noi o problemă mult mai mare decât chestiunea armelor chimice şi că ameninţarea împotriva Israelului pe care o proferează un Iran nuclear este mult mai aproape de centrul nostru de interese", a subliniat preşedintele Obama.

"O cursă nucleară în regiune ar fi un factor profund de destabilizare", a adăugat Barack Obama, a cărui ţară a rupt relaţiile cu Iranul în 1980, la puţin timp după proclamarea Republicii Islamice, ca urmare a asaltului asupra Ambasadei SUA şi luării de ostatici de către noul regim. Ocuparea misiunii diplomatice americane a durat 444 de zile, timp în care au fost ţinuţi ostatici 52 de cetăţeni, între care mulţi americani.

Preşedintele Obama a considerat că guvernul iranian recunoaşte poziţia internaţională comună pentru a evita un factor nuclear în zonă şi a insistat că exemplul de presiune asupra Siriei pentru a pune capăt arsenalului său de arme chimice a servit drept lecţie iranienilor pentru a-i îndruma spre calea diplomatică.

"Cred că un nou preşedinte iranian nu va face ca lucrurile să devină brusc mai uşoare. Părerea mea este că dacă se oferă un exemplu credibil de forţă, alături de un efort diplomatic riguros, se poate ajunge la o înţelegere", a conchis preşedintele.

Săptămâna aceasta, Rohani, a cărui alegere în luna iunie a suscitat mari expectative Occidentului datorită profilului său moderat comparativ cu predecesorul său Ahmadinejad, a asigurat că Teheranul vrea 'o soluţie rapidă' pentru criza provocată de programul său nuclear 'în cadrul normelor internaţionale'.

În timpul vizitei sale în septembrie la Sankt Petersburg, cu prilejul summitului G-20 când Obama a avut o întrevedere cu omologul său rus, Vladimir Putin, cei doi preşedinţi au convenit asupra dreptului Iranului de îmbogăţi uraniul. Totuşi, Putin a ţinut să-şi exprime satisfacţia faţă de "disponibilitatea Iranului de a da dovadă de mai multă transparenţă în privinţa programului său nuclear".

Grupul 5+1 (format din ţările membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU plus Germania) aşteaptă în continuare un răspuns concret al Iranului la oferta făcută în februarie de Alma Ata (Kazahstan) de a suspenda îmbogăţirea uraniului cu 20 % şi de a reduce capacitatea centralei subterane de procesare nucleară de la Fordo.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor