Oficial chinez vine în Europa pe fondul unei investigaţii a Comisiei Europene privind subvenţiile inechitabile pentru vehiculele electrice

Wang Wentao - Ministrul chinez al comerţului
Wang Wentao - Ministrul chinez al comerţului (Screenshot - X)
D.B.
30.03.2024

Ministrul chinez al comerţului se va deplasa în Europa în aprilie pentru discuţii despre investigaţia Comisiei Europene privind posibilitatea ca industria vehiculelor electrice din China să fi beneficiat de subvenţii inechitabile, au declarat pentru Reuters patru persoane informate despre acest plan.

Wang Wentao va vizita Franţa, au declarat o sursă guvernamentală franceză şi alte două persoane care au cunoştinţă despre această călătorie. Ministerul francez al Comerţului nu a răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Comisia Europeană a început o investigaţie pentru a stabili dacă va impune taxe la exporturi pentru a proteja producătorii europeni de automobile. Aceasta ar trebui să se încheie până în noiembrie, deşi executivul UE ar putea impune taxe provizorii mai devreme.

Ministerul Comerţului din China nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că aceasta nu comentează angajamentele bilaterale dintre statele membre ale UE şi ţările terţe.

Comisia a declarat că ponderea Chinei în ceea ce priveşte vehiculele electrice vândute în Europa ar putea ajunge la 15% din piaţă în 2025, pe baza reducerii preţurilor acestora în comparaţie cu maşinile cu baterii fabricate în Europa.

China a contestat afirmaţia potrivit căreia industria sa de vehicule electrice a cunoscut un boom datorită subvenţiilor şi a calificat ancheta UE drept "protecţionistă". Analiştii spun că factorii, inclusiv dominaţia Chinei în lanţul de aprovizionare cu baterii, inovaţia şi concurenţa acerbă pe o piaţă internă aglomerată au redus, de asemenea, preţurile.

Anchetatorii Comisiei Europene au inspectat producătorii chinezi de automobile la începutul acestui an, în cadrul investigaţiilor lor. Aceste inspecţii au vizat liderul de piaţă BYD, Geely şi SAIC, au declarat în ianuarie persoane implicate în proces.

Franţa, Italia şi Xi Jinping

Wang va vizita Franţa începând cu 7 aprilie şi va fi însoţit în această călătorie de reprezentanţi ai BYD, SAIC şi Geely, companii care au găzduit deja investigatori ai Comisiei, a declarat una dintre persoanele care au cunoştinţă despre această călătorie. Cele patru persoane cu care Reuters a vorbit au refuzat să fie identificate, deoarece detaliile călătoriei sunt confidenţiale. Alte detalii despre călătorie nu au fost cunoscute.

Wang va participa, de asemenea, la un forum de afaceri China-Italia la Verona, Italia, pe 12 aprilie, alături de ministrul de externe al acestei ţări, Antonio Tajani, a declarat guvernul italian.

Tensiunile comerciale UE-China în sens mai larg sunt, de asemenea, aşteptate să fie dezbătute atunci când preşedintele chinez Xi Jinping este programat să îl viziteze pe omologul său francez în luna mai.

Franţa a sprijinit ancheta Comisiei, parte a unei campanii de ani de zile a preşedintelui Emmanuel Macron pentru ca UE să devină mai dură în materie de comerţ şi să insiste asupra unor condiţii de concurenţă echitabile.

Ca răspuns, China a lansat în ianuarie o anchetă antidumping asupra coniacului, care a fost considerată că viza direct Franţa, deoarece reprezintă aproape toate exporturile UE de coniac către China, arată datele vamale chineze.

Asociaţia industriei franceze a coniacului a declarat în ianuarie că va coopera pe deplin cu autorităţile chineze, dar că ea crede că ancheta este legată de o dispută comercială mai amplă şi nu vizează piaţa băuturilor alcoolice.

Depăşind Japonia

China a devenit anul trecut cel mai mare exportator de automobile, depăşind Japonia, o tendinţă despre care analiştii au spus că reflectă supracapacitatea masivă de producţie din China, având în vedere dimensiunea pieţei sale interne.

Printre modelele chinezeşti populare exportate în Europa se numără MG de la SAIC şi Volvo de la Geely. Tesla este, de asemenea, un exportator important de vehicule electrice în Europa de la fabrica sa din Shanghai, cea mai mare şi mai productivă uzină a companiei americane.

Incluzând maşinile pe benzină, China avea capacitatea de a produce 43 de milioane de vehicule pe an la sfârşitul anului 2022, dar rata de utilizare a uzinelor sale - o măsură care se corelează cu profitabilitatea - a fost puţin sub 55%, arată datele Asociaţiei autoturismelor din China.

Executivii producătorilor auto chinezi, furnizorii şi analiştii au discutat în privat şi prefigurează de luni de zile riscul unor taxe suplimentare pentru vehiculele electrice fabricate în China şi exportate în Europa.

Vehiculele electrice (VE) chinezeşti se confruntă deja cu un tarif standard de 10% în Uniunea Europeană.

În Statele Unite, VE-urile fabricate în China au fost ţinute în afara ţării de tarife de 27,5% şi de un pachet de stimulente federale pentru consumatori, sub administraţia Biden, pentru care nu se califică ca importuri. Unii legislatori americani au făcut presiuni pentru tarife mai mari.

Constructorii auto chinezi au lansat planuri pentru o producţie mai mare pe pieţele de peste mări, în parte ca răspuns la reacţia de respingere a exporturilor.

Constructorii auto Stellantis şi Renault şi companiile franceze de coniac Remy, Pernod Ricard şi LVMH nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii cu privire la această călătorie. Asociaţiile franceze de automobile şi de coniac nu au fost, de asemenea, disponibile imediat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor