Oficial pentru ajutor umanitar cere amplificarea presiunii globale asupra Israelului pentru a colabora cu ONU

Operaţiuni de salvare după bombardamente în Gaza
Operaţiuni de salvare după bombardamente în Gaza (Getty Images)
Andrei Popescu
31.03.2024

Philippe Lazzarini, comisarul general al Agenţiei Naţiunilor Unite de Ajutorare şi Lucrări pentru Refugiaţii Palestinieni (UNRWA), a cerut o presiune globală sporită asupra Israelului pentru a colabora cu ONU.

Într-o postare de vineri pe X (platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter), Lazzarini a făcut referire la ordinul de joi al Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) către Israel de a facilita accesul ajutoarelor umanitare în Gaza.

Ordinul menţiona, de asemenea, că nu există niciun substitut pentru traversarea pe cale terestră a ajutoarelor.

"Statele membre ar trebui să exercite mai multă presiune pentru a pune în aplicare ordinul CIJ", a afirmat Lazzarini în postarea sa. "Cei care au încetat să mai finanţeze UNRWA ar trebui să îşi reconsidere decizia pentru a permite agenţiei să îşi îndeplinească mandatul, inclusiv să ajute la evitarea foametei".

Săptămâna trecută, Cindy McCain, şefa Programului Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite (PAM), a declarat că există o nevoie urgentă de alimente în Gaza, pe fondul războiului care are loc în zonă, potrivit The Hill.

"Obstacolele noastre sunt numeroase", a declarat McCain, într-un interviu acordat MSNBC.

"Trebuie să fim autorizaţi la fiecare nivel, israelienii blochează - indiferent dacă suntem sau nu autorizaţi... şoferii sunt autorizaţi, nu avem acces pe drumuri. Avem nevoie de acces liber, fără restricţii, pentru a intra la scară largă, astfel încât să putem hrăni milioanele de oameni care sunt în pragul foametei".

Ordinul CIJ a venit în urma unui apel din partea Africii de Sud pentru ca Înalta Curte a ONU să facă mai mult, după ce o hotărâre anterioară din ianuarie nu a îmbunătăţit situaţia umanitară drastică actuală din Gaza. În recenta ordonanţă, CIJ a afirmat că situaţia din Gaza s-a agravat din ianuarie.

"Curtea observă cu regret că, de atunci, condiţiile de viaţă catastrofale ale palestinienilor din Fâşia Gaza s-au deteriorat şi mai mult", a precizat CIJ în ordin, "în special având în vedere privarea prelungită şi generalizată de hrană şi de alte necesităţi de bază la care au fost supuşi palestinienii din Fâşia Gaza".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor