Oficialii AIEA afirmă că evacuarea în curs a apelor uzate radioactive tratate de la Fukushima decurge bine

Centrala nucleară Fukushima Daiichi, în Japonia.
Centrala nucleară Fukushima Daiichi, în Japonia. (Captură Foto)
D.B.
26.10.2023

Operatorul centralei nucleare Fukushima Daiichi a declarat că evacuarea celui de-al doilea lot de apă uzată radioactivă tratată în mare s-a încheiat luni, conform planului, iar oficialii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), aflaţi în Japonia pentru prima lor misiune de siguranţă şi monitorizare de când a început evacuarea, în urmă cu două luni, au declarat că "nu au fost observate probleme", transmite AP.

Fukushima Daiichi a început să elibereze ape uzate radioactive tratate şi diluate în mare la 24 august. Operatorul, Tokyo Electric Power Company Holdings, a declarat că eliberarea celui de-al doilea lot de 7.800 de tone de apă uzată tratată a fost finalizată, iar rezultatele prelevării zilnice de probe de apă de mare respectă în totalitate standardele de siguranţă.

"Aş spune că primele două loturi de eliberări au mers bine. Nu au fost observate probleme", a declarat Lydie Evrard, director general adjunct al AIEA şi şef al departamentului de siguranţă şi securitate nucleară, în cadrul unei conferinţe de presă la Tokyo. Ea a precizat că a vizitat Fukushima Daiichi, vineri, pentru a verifica la faţa locului.

Vizita lui Evrard a avut loc după o misiune de prelevare de probe marine de către o altă echipă a AIEA care a inclus oameni de ştiinţă din China, Coreea de Sud şi Canada. Ea a spus că toţi participanţii la acea misiune au declarat că activitatea lor a decurs bine. Aceasta nu a spus dacă oamenii de ştiinţă chinezi au recunoscut siguranţa eliberării.

Lydie Evrard a spus că Beijingul a fost implicat în grupul operativ de siguranţă al AIEA încă de la începutul revizuirii care a început în urmă cu doi ani şi a participat la activităţile de coroborare. AIEA este conştientă de îngrijorarea Chinei şi s-a angajat cu autorităţile chineze, a adăugat Evrard.

În timpul unei vizite efectuate în perioada 16-23 octombrie, echipa de prelevare de probe a AIEA a colectat apă de mare, sedimente şi peşti din apropierea centralei şi a vizitat un laborator marin de lângă Tokyo care prepară specimene de peşte pentru analiza radiaţiilor de către instituţii din Japonia şi din afara acesteia, inclusiv AIEA.

În timpul vizitei lui Evrard, se aşteaptă ca echipa de lucru a AIEA şi oficialii japonezi să discute despre siguranţa evacuării în curs şi despre planurile lor viitoare, un raport urmând să fie finalizat până la sfârşitul anului. Ea a declarat că planul de descărcare va fi actualizat cu noile constatări şi date colectate în ultimele două luni.

AIEA, pe baza revizuirii sale de doi ani a planului de deversare a apelor uzate de la TEPCO, a concluzionat în iulie că, dacă se va desfăşura conform planului, va avea un impact neglijabil asupra mediului, vieţii marine şi sănătăţii umane.

Guvernul japonez şi TEPCO susţin că evacuarea este inevitabilă deoarece rezervoarele de stocare a apelor uzate de la centrală vor fi pline anul viitor. Ei spun că apa produsă de centrala avariată este tratată pentru a reduce radioactivitatea la niveluri sigure şi apoi diluată cu cantităţi masive de apă de mare pentru a o face mult mai sigură decât standardele internaţionale.

TEPCO a declarat că intenţionează să elibereze 31.200 de tone de apă tratată până la sfârşitul lunii martie 2024, ceea ce ar goli doar 10 rezervoare din 1.000, din cauza producţiei continue de apă uzată la centrală.

Context

Reamintim că la 11 martie 2011 un cutremur cu magnitudinea de 9,0 grade a declanşat un tsunami masiv care a distrus sistemele de alimentare cu energie electrică şi de răcire ale centralei, provocând topirea a trei reactoare şi degajarea unor cantităţi mari de radiaţii. Apa de răcire puternic contaminată aplicată reactoarelor avariate s-a scurs continuu în subsolurile clădirilor şi s-a amestecat cu apele subterane.

Se preconizează că evacuarea apelor reziduale tratate va continua timp de zeci de ani. Grupurile de pescari şi ţările vecine, inclusiv Coreea de Sud, unde sute de persoane au protestat, s-au opus cu vehemenţă acestui proiect. China a interzis toate importurile de fructe de mare japoneze în ziua în care a început deversarea, afectând grav producătorii, procesatorii şi exportatorii japonezi de fructe de mare. Rusia s-a alăturat recent Chinei în ceea ce priveşte restricţiile comerciale.

Premierul japonez Fumio Kishida, în discursul său politic de luni, şi-a reînnoit apelul ca Beijingul să ridice imediat interdicţia asupra importurilor de fructe de mare japoneze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor