Ombudsmanul:Legile privind restituirea "miliardului furat" încalcă grav drepturile moldovenilor

Pachetul de legi prin care miliardul furat din sistemul bancar moldovenesc a fost transformat în datorie publică a fost aprobat în mod netransparent şi încalcă grav drepturile cetăţenilor. Oficiul Avocatului Poporului de la Chişinău solicită ca preşedintele ţării, să nu promulge aceste acte normative.
Oficiul Avocatului Poporului de la Chişinău.
Oficiul Avocatului Poporului de la Chişinău. (www.ombudsman.md)

Oficiul Avocatul Poporului din Moldova anunţă că, pachetul de legi cu privire la sistemul bancar pentru care Guvernul de la Chişinău, şi-a asumat răspunderea acum o săptămână va afecta drepturile fundamentale ale cetăţenilor, în special dreptul la un trai decent garantat de articolul 47 din Constituţie.

Potrivit unui comunicat de presă, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu pe acest subiect, având în vedere reacţia masivă de respingere a acestor acte normative de către opinia publică, dar şi posibilele consecinţe nefaste ale aplicării în practică a prevederilor legilor vizate asupra realizării drepturilor fundamentale ale omului în Moldova.

După efectuarea unei analize juridice a legilor menţionate, în particular a Legii cu privire la emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiunilor de plată derivate din garanţiile de stat din 2014 şi 2015, Ombudsmanul concluzionează că, implementarea acestora va afecta drepturile fundamentale ale cetăţenilor, în special dreptul la un trai decent garantat de articolul 47 din Constituţia Republicii Moldova, articolele 1 şi 11 din Pactul Internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale şi articolul 22 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

Ombudsmanul menţionează că, acest document a fost elaborat în condiţii de lipsă de transparenţă, deşi prezintă un interes major pentru cetăţenii ţării, nu a fost transmis spre avizare tuturor instituţiilor publice interesate, inclusiv Avocatului Poporului.

Nu a fost luată în calcul nici opinia Centrului Naţional Anticorupţie, care a subliniat un şir de riscuri pe care le comportă adoptarea acestui proiect de lege printre altele, că „documentul nu rezolvă problema în sine şi nu identifică soluţii pentru gestionarea datoriilor”, apreciind, de asemenea, că acesta este unul de natură „să afecteze grav drepturile şi interesele fundamentale ale cetăţenilor, garantate prin lege”.

În opinia Avocatului Poporului, implementarea pachetului de legi va perturba realizarea veniturilor şi cheltuielile la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale şi fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală, ceea ce în consecinţă va avea ca impact restrângerea drepturilor legitime ale cetăţenilor. De altfel, pachetul de legi prevede deja reduceri de cheltuieli ale bugetelor asigurărilor sociale de stat şi fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul curent.

Experţii independenţi estimează că, în virtutea legilor vizate, Banca Naţională a Moldovei (BNM) urmează să încaseze anual din bugetul de stat peste un miliard de lei, după transformarea garanţiilor de stat în datorie internă, ceea ce va diminua din fondurile pentru plăţile şi alocaţii sociale, dar şi din alte cheltuieli cu destinaţii de interes public.

De asemenea, nu este clar care vor fi condiţiile de emisie şi răscumpărare a obligaţiunilor de stat, deoarece acestea urmează a fi prevăzute în acordul care va fi încheiat ulterior între Ministerul Finanţelor şi BNM.

Prin urmare, Ombudsmanul consideră că pachetul de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspundere în faţa Parlamentului nu corespunde prevederilor articolului 5 din Legea privind actele legislative nr. 780-XV din 27.12.2001, care stipulează că apărarea drepturilor, libertăţilor, intereselor legitime ale cetăţenilor, egalitatea şi echitatea socială, precum şi compatibilitatea cu legislaţia comunitară, constituie o condiţie obligatorie a oricărui act legislativ. La fel, aceste legi nu corespund cerinţelor calităţii şi previzibilităţii unui act legislativ.

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai consideră că, pachetul de legi pentru care Guvernul şi-a asumat răspundere în faţa Parlamentului necesită a fi examinat suplimentar, cu implicarea largă a societăţii, a experţilor naţionali şi internaţionali din domeniu. Ombudsmanul subscrie apelului lansat de un grup de persoane către preşedintele ţării, Nicolae Timofti, prin care se solicită şefului statului să nu promulge pachetul de legi menţionate.

În cazul în care Nicolae Timofti nu va da curs acestei iniţiative, Ombudsmanul este dispus să depună sesizare la Curtea Constituţională în vederea controlului constituţionalităţii legilor.

Amintim că, la 26 septembrie, Guvernul moldovean şi-a asumat răspunderea pentru şapte proiecte de legi care ar fi fost solicitate de Fondul Monetar Internaţional prin care s-a decis ca, creditele de urgenţă oferite în 2014 şi 2015 celor trei bănci falimentare cu suma de 13,5 miliarde de lei, să fie convertite în datorie de stat. Timp de 25 de ani moldovenii vor fi nevoiţi să plătească pentru ceea ce nu au consumat.