"Omorâţi-i pe toţi" - Aliaţii lui Putin fac lobby pentru revenirea la pedeapsa cu moartea după atacul terorist

Dmitri Medvedev.
Dmitri Medvedev. (DMITRY ASTAKHOV / AFP / Getty Images)
D.B.
26.03.2024

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului de Securitate, a canalizat indignarea populaţiei ruse în urma atacului terorist de la Crocus City Mall, care a avut loc vineri şi s-a soldat cu 137 de morţi şi cel puţin 182 de răniţi.

Potrivit Zero Hedge, Medvedev a declarat pe Telegram: "Ar trebui să-i omorâm? Ar trebui. Şi o vom face".

Atacul comis de patru bărbaţi înarmaţi asupra sălii de concerte şi a complexului comercial, revendicat de ISIS-K, marchează cel mai sângeros atac terorist de pe teritoriul Rusiei de la asediul şcolii din Beslan în septembrie 2004.

Citiți și Atacul de la Crocus Mall. Ofiţeri FSB s-ar fi aflat în sala de concerte în timpul atacului terorist de la Moscova [NEXTA]

Fostul preşedinte a continuat spunând că "este mai important să îi ucidem pe toţi cei implicaţi" în atacul de la Crocus City Hall, dincolo de cei patru suspecţi care au apărut duminică în instanţă pentru a rezolva problema detenţiei provizorii. Până în prezent se ştie că au fost reţinuţi în total 11 suspecţi, dar în afara celor patru ale căror nume au fost făcute publice, despre ceilalţi suspecţi au fost publicate puţine informaţii şi niciunul dintre ei nu ar fi cetăţean rus.

"Toţi: cei care au plătit, cei care au simpatizat [şi] cei care au ajutat", a specificat Medvedev despre cei care ar fi colaborat sau ajutat la planificarea atacului.

"Ucideţi-i pe toţi", a subliniat el.

Citiți și Putin recunoaşte că "islamiştii radicali" au fost autorii masacrului de la Moscova, dar dă în continuare vina pe Ucraina

În prezent, există tot mai multe apeluri din partea ruşilor pentru ca guvernul federal să reintroducă pedeapsa cu moartea.

"Membri de rang înalt ai regimului preşedintelui rus Vladimir Putin au cerut ca ţara să reintroducă pedeapsa cu moartea după atacul de vineri asupra unei săli de concerte din Moscova.

Criticii au tras un semnal de alarmă cu privire la această cerere, inclusiv din cauza utilizării pe scară largă de către Rusia a legilor antiteroristm şi antiextremiste pentru a viza opozanţii Kremlinului şi susţinătorii Ucrainei", scrie AFP.

Un moratoriu privind pedeapsa capitală este în vigoare din anii 1990 la nivel naţional.

Citiți și Suspecţii atacului terorist de la Moscova au fost aduşi în faţa instanţei. Unul dintre ei era literalmente inconştient

Vladimir Vasiliev, şeful partidului de guvernământ Rusia Unită din Duma de Stat, a declarat în weekend: "Acum se pun o mulţime de întrebări cu privire la pedeapsa cu moartea".

"Acest subiect va fi cu siguranţă analizat în detaliu, profesionist şi substanţial. Se va lua o decizie care va răspunde stării de spirit şi aşteptărilor societăţii noastre", a adăugat el.

După cum sună această declaraţie şi după temperatura actualei "stării de spirit naţionale", pe măsură ce doliul face loc furiei - guvernul ar putea fi pregătit să anuleze interdicţia pedepsei capitale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor