OMV a anunţat oficial că proiectul Nabucco nu a fost selectat ca rută de transport al gazelor azere

Rafinărie OMV
Rafinărie OMV (JOE KLAMAR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
26.06.2013

Presa internaţională a anunţat miercuri că proiectul gazoductului Nabucco a eşuat.

Grupul austriac OMV a anunţat oficial că Şah Deniz (Azerbaijan) a ales o altă rută de transport către Europa, în detrimentul proiectului gazoductului Nabucco West, în care este implicată şi România.

“Consorţiul Şah Deniz II a informat OMV, în calitate de acţionar al Nabucco Gas Pipeline Internaţional Gmbh (NGPI), despre decizia privind traseul preferat de transport al gazelor spre Europa. Proiectul Nabucco West nu a fost selectat de către consorţiu. În timp ce OMV acceptă decizia consorţiului, OMV este de părere că oferta care a fost prezentată de către NGPI îndeplinea toate criteriile de selecţie şi a fost extrem de competitivă”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul grupului OMV.

Acesta mai informează că OMV intenţionează să joace un rol în continuare în asigurarea şi diversificarea aprovizionării cu gaze a Europei şi va evalua soluţii alternative pentru a completa rutele de aprovizionare existente.

Presa internaţională a anunţat că proiectul Nabucco a eşuat întrucât consorţiul Şah Deniz a ales o altă rută de transport către Europa.

Despre proiectul Nabucco se vorbeşte de peste zece ani. Acesta presupunea construcţia unei conducte care să furnizeze Europei 31 miliarde metri cubi de gaze din Turcia până în Austria, traversând Bulgaria, România şi Ungaria. Acţionarii consorţiului Nabucco sunt OMV (Austria), Transgaz Mediaş (România), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) şi GDF Suez (Franţa).

Proiectul a fost deseori criticat din cauza lipsei surselor exacte de finanţare, precum şi a furnizorilor de gaze naturale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor