Opinie: Democraţii transmit mesaje că ar avea o relaţie bună cu americanii

Percepţia unei bune relaţii cu americanii totuşi a fost „ştirbită” de reacţia dură a SUA la invalidarea alegerilor din Chişinău, ceea ce nu-i împiedică pe cei din PD să promoveze acest punct de vedere, afirmă Dumitru Spătaru.
Vladimir Plahotniuc, preşedintele PDM
Vladimir Plahotniuc, preşedintele PDM (facebook.com / plahotniuc)

Editorialistul Dumitru Spătaru constată că electoratul din R. Moldova este deprins să gândească şi să aleagă geopolitic şi evident că acesta va avea un rol anume în apropiatele alegeri parlamentare. Însă dacă până acum partidele din Moldova se împărţeau în două tabere geopolitice (pro-europeni, inclusiv unionişti, şi pro-ruşi), în acest an comentatorul admite că împărţeala va fi în trei tabere geopolitice, iar a treia va fi cea a pro-americanilor.

„Fiind în relaţii de ostilitate avansată cu Rusia, dar şi în relaţii destul de reci cu factorii decizionali din Uniunea Europeană, cei care reprezintă la moment puterea în Moldova (Partidul Democrat) fac tot posibilul pentru a transmite un mesaj puternic că au o relaţie destul de bună cu americanii.

Desele vizite şi întrevederi ale conducerii PD cu diverşi oficiali din SUA amplifică respectivul mesaj. Astfel, s-a ajuns la o percepţie generală (deşi despre acest lucru nu prea se vorbeşte) că PD ar fi acel partener pe care SUA ar miza în RM cu scopul de a nu admite intrarea Moldovei în sfera de influenţă a Rusiei”, scrie autorul pentru tribuna.md

Totuşi, Spătaru a ţinut să precizeze că percepţia unei bune relaţii cu americanii a fost „ştirbită” de reacţia destul de dură a SUA la invalidarea rezultatelor alegerilor primarului Chişinăului, ceea ce nu-i împiedică pe democraţi să promoveze, prin intermediul formatorilor lor de opinie, acest punct de vedere.

În context, Dumitru Spătaru punctează că o altă miză a SUA, în accepţia opiniei publice din Moldova, ar fi Partidul Acţiune şi Solidaritate, însă, spre deosebire de PDM, PAS e perceput şi ca un partener în care investesc anumite speranţe şi factorii de decizie europeni.

”PAS, alături de PDA şi PLDM, este parte a celei mai mari familii politice europene – Partidul Popular European şi e clar că anume blocul electoral pe care intenţionează să-l creeze dreapta pro-europeană e perceput de alegătorii din Moldova ca principalul exponent al intereselor UE la Chişinău”, a conchis comentatorul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe