Orban: Cred că Iohannis vrea să fie premier. Doamne fereşte!

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Screenshot)
Andrei Popescu
01.11.2021

Fostul preşedinte PNL Ludovic Orban a declarat, duminică, la Realitatea Plus, că este de părere că preşedintele Klaus Iohannis ar urmări să devină prim-ministru în 2024, când îi expiră cel de-al doilea mandat. În acelaşi timp, Orban nu a exclus o potenţială colaborare între PNL şi PSD pentru ca şeful statului să poată ocupa poziţia de premier.

“Eu cred că nu vrea să se pensioneze după 2024. Cred că ar vrea să fie prim-ministru. Să se întoarcă prim-ministru, dacă mă întrebaţi pe mine. Sigur, poate părea o teorie foarte ciudată. Trebuie să se îndeplinească câteva condiţii ca să i se întâmple lucrul ăsta, Doamne fereşte!”, a precizat Orban, întrebat de ce ar dori Klaus Iohannis ca PSD să intre la guvernare.

În ceea ce priveşte condiţiile respective, Orban a afirmat:

“[Iohannis trebuie – n.r.] să controleze PNL, să aibă garanţia că PNL îl va propune premier pe el când îşi termină mandatul. Doi, să aibă un partid partener care să dea preşedintele [ţării – n.r.] şi care să fie un preşedinte care să îl propună pe el şi că partidul partener să aibă capacitatea să formeze o majoritate parlamentară cu PNL în 2024”.

Totodată, Orban este de părere că PNL ar putea ajunge la o înţelegere cu PSD pentru a-i asigura lui Iohannis funcţia de prim-ministru, în acest sens aducând în discuţie turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2009:

“Nu e o situaţie nouă. Dacă vă aduceţi aminte, Băsescu a încercat să îi pună ştampila lui Iohannis ‘premierul de la Grivco’. Eu atunci am spus că Iohannis nu a participat la întâlnirea aia care s-a petrecut la Grivco. Dar, în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2009, Crin Antonescu a negociat sprijinul pentru candidatul PSD Mircea Geoană contra promisiunii PSD-ului că vor face Guvern cu PNL, adică Guvern PNL-PSD, cu cine credeţi pe poziţia de prim-ministru, dacă vă aduceţi aminte... cu domnul Iohannis. Acest scenariu a existat în 2009. Dacă Geoană ar fi fost ales preşedinte, l-ar fi numit pe Klaus Iohannis premier, susţinut de PNL într-un Guvern PNL-PSD”.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor