Orban, despre relaţia cu Iohannis: Am avut un parteneriat aproape fără cusur. L-am susţinut în 2014 să devină preşedintele ţării

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)
Andrei Popescu
30.06.2021

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că are cu şeful statului un parteneriat care “a funcţionat aproape fără cusur”. În plus, Orban a ţinut să sublinieze că, prin retragerea sa în 2014 din cursa internă pentru conducerea partidului, practic l-a susţinut pe Klaus Iohannis să devină preşedinte al României.

“Sunt preşedintele PNL de patru ani. În această perioadă am avut un parteneriat cu preşedintele României care a funcţionat aproape fără cusur. Toată lumea ştie acest lucru. Împreună, în acest parteneriat, am făcut lucruri importante pentru România atât pe plan intern, cât şi pe plan european, cât şi pe plan internaţional. Am o relaţie cu preşedintele care poate fi evaluată de orice privitor, cetăţean prin prisma cooperării pe care am avut-o nu numai în cei patru ani. Puţină lume ştie, dar în 2014, după demisia dnului Antonescu din funcţia de preşedinte, după alegerile pentru Parlamentul European, eu mi-am anunţat candidatura la preşedinţia PNL şi evident că aveam de departe prima şansă să ies preşedinte PNL. În acel moment, domnul Iohannis a participat la Delegaţia Permanentă, după ce îşi dăduse demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte şi a cerut derogare pentru a candida la o funcţie.

L-am întrebat atunci dacă vrea să candideze la preşedinţia PNL, şi după ce mi-a răspuns că da, eu mi-am retras candidatura, şi explicând că preşedintele care este ales de PNL trebuie să aibă principala calitate să fie un candidat la preşedinţie care să aibă şanse să câştige alegerile prezidenţiale. Ştiam că dnul Iohannis era cel mai potrivit să fie candidat la preşedinţia României. Practic, eu m-am retras şi l-am susţinut pe Klaus Iohannis să fie preşedintele României, şi l-am susţinut şi în procedura de desemnare ca şi candidat la funcţia de preşedinte al României, atunci când Crin Antonescu, după ce îşi dăduse demisia, a revenit şi a vrut să candideze şi el”, a spus Ludovic Orban când a fost întrebat despre relaţia pe care o are cu şeful statului”, a precizat Orban.

Totodată, liderul PNL a mai afirmat că se află într-o “comunicare permanentă” cu preşedintele Iohannis.

Reamintim că, marţi, preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat, la propunerea făcută recent de Orban, ca cel care este ales şef al PNL trebuie să fie şi prim-ministru, afirmând: “Eu cred că aşa cum este acum e foarte bine, fiindcă aşa a decis coaliţia prin vot şi premierul nu se stabileşte prin vot de partid, ci prin vot în Parlament, ceea ce s-a şi întâmplat”.

Ulterior, întrebat cum interpretează poziţia preşedintelui Iohannis, premierul Cîţu a spus următoarele: “Mă susţine în această declaraţie”.

La rândul său, întrebat cum vede interpretarea premierului, Ludovic Orban a precizat că “fiecare interpretează cum doreşte”.

“În ceea ce mă priveşte pe mine, eu vă spun că suntem într-o competiţie pentru funcţia de preşedinte al PNL. După acest congres se vor alege conducerile judeţene, se va alege conducerea naţională. Toate deciziile ulterioare Congresului vor fi luate în forurile statutare ale PNL. Şi orice membru al PNL trebuie să respecte deciziile forurilor statutare”, a conchis Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor