Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă interzicerea vânzării de ţigarete electronice minorilor

Ţigara albastră electronică
Ţigara albastră electronică (PAUL J. RICHARDS / AFP / Getty Images)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat marţi autorităţilor să interzică vânzarea de ţigarete electronice minorilor, motivând că folosirea acestora presupune “ameninţări grave” la adresa sănătăţii adolescenţilor.

Potrivit România Liberă, experţii s-au pronunţat şi pentru interdicţia folosirii ţigărilor electronice în locuri publice închise, în special în locurile unde fumatul "clasic" este interzis, până când se dovedeşte că fumul expirat nu este nociv pentru alţii.

”Probele existente arată că ţigările electronice 'nu sunt doar vapori emanaţi în aer”, cum spun adesea producătorii', notează OMS. Folosirea lor 'constituie ameninţări grave pentru adolescenţi' şi pentru femeile însărcinate, precizează experţii într-un document OMS publicat marţi.

Potrivit OMS, există probe suficiente pentru a avertiza "copiii, adolescenţii, femeile însărcinate sau cele care vor să aibă copii asupra consecinţelor pe care le poate avea pe termen lung asupra dezvoltării creierului” fumatul ţigărilor electrice.

Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au fost publicate în perspectiva celei de-a şasea sesiuni a conferinţei ministeriale a statelor părţi la Convenţia cadru privind lupta anti-tutun (FCTC), care va avea loc în perioada 13-18 octombrie la Moscova.

Ţigara electronică este comercializată în prezent ca o alternativă benignă la ţigara obişnuită, a căror efecte nocive asupra sănătăţii au fost demostrate din plin, unul din principalele ei avantaje comerciale fiind acela că "vapatul", cum este numit fumatul "electronic", este permis în locurile publice, acolo unde fumatul ţigărilor clasice este, în mod normal, interzis.

Având în vedere că "vapatul" nu răspândeşte fumul şi mirosul caracteristice fumatului obişnuit, s-a încetăţenit ideea că acest obicei nu este nociv pentru fumător şi cei din jurul lui. Ţigara electronică fiind apărută însă relativ recent, odată cu interzicerea fumatului în numeroase ţări, vaparea a fost tolerată şi chiar promovată, în lipsa studiilor care să demonstreze că acest obicei este nociv pentru fumători, fie ei activi sau pasivi.

Potrivit unui sondaj realizat de Wells Fargo, în 2012 industria ţigărilor electronice a fost evaluată la circa 300 de milioane de dolari, estimându-se ca aceasta să ajungă la aproximativ un miliard de dolari în viitorul apropiat, pe măsură ce fumatul clasic este din ce în ce mai prohibitiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură