Ostaticii europeni din mâinile Al-Qaeda sunt vii, francezii îşi cer compatrioţii înapoi

Franţa cere eliberarea ostaticilor.
Franţa cere eliberarea ostaticilor. (FRED DUFOUR / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
23.06.2013

Franţa are "toate motivele" să creadă că ostaticii francezi aflaţi în mâinile Al-Qaeda din Maghrebul Islamic (AQMI) sunt în viaţă, a declarat Francois Hollande duminică, douăzeci şi trei iunie, în timpul vizitei sale în Qatar.

Într-un comunicat făcut public sâmbătă, Al Qaeda din Maghrebul Islamic (AQMI) a declarat că cei opt ostatici europeni (cinci francezi, un suedez, un olandez şi un anglo-sudafrican) aflaţi în mâinile lor sunt "în viaţă". Organizaţia a declarat că va difuza, "în curând un nou videoclip" cu prizonierii francezii şi că este "deschisă la negocieri".

O veste bună pentru Franţa, care îi plânge şi aşteaptă acasă pe Pierre Legrand, Daniel Larribe, Thierry Dol şi Marc Feret răpiţi la 16 septembrie 2010, din Arlit, în nordul Nigerului şi pe Serge Lazarevic, capturat pe 24 noiembrie 2011 într-un hotel din Hombori, în Mali.

O mie de zile de detenţie, o mie de zile de aşteptare, o mie de zile de îngrijorare s-au scurs pentru rudele celor patru francezi răpiţi de AQMI din Niger. Rude, prieteni, membri ai asociaţiilor s-au adunat sâmbătă, 22 mai, în mai multe oraşe din Franţa să-şi reafirme sprijinul pentru familiile celor patru ostatici.

"Ştiu că e greu de suportat pentru familii, 1000 zile, 1000 nopţi", a declarat Francois Hollande, dar, a explicat el, "tăcerea a fost necesară pentru a nu crea false speranţe sau da semnale descurajate. (...) Suntem mereu în căutare de contacte, avem toate motivele să credem că ostaticii sunt în viaţă, şi trebuie să încercăm să îi eliberăm" a adăugat el.

Acelaşi lucru îl cer şi familiile celor cinci prizonieri.

"Suntem obosiţi, suntem epuizaţi! (..) declara sâmbătă bunicul lui Pierre Legrand, "ostaticii trebuie să se întoarcă acasă cât mai rapid."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor