Palada trebuie să-i plătească filozofului Liiceanu daune morale de 10.000 de euro

Mirel Palada
Mirel Palada (facebook.com)

Două postări pe reţeaua Facebook ale fostului purtător de cuvânt al Guvernului Victor Ponta, sociologul Mirel Palada, în care acesta susţinea că mai mulţi membri ai Grupului pentru Dialog Social (GDS) ar fi avut legături cu Securitatea, au fost considerate ca fiind denigratoare de către un judecător de la Tribunalul Bucureşti, relatează ziare.com, într-un articol semnat de Ionel Stoica.

Sentinţa: Mirel Palada trebuie să plătească daune morale de 10.000 de euro filozofului şi publicistului Gabriel Liiceanu, cel care l-a chemat în judecată. În plus, Palada trebuie să publice dispozitivul sentinţei pe contul său de Facebook.

Nemulţumit de decizie, sociologul Palada a contestat sentinţa la Curtea de Apel Bucureşti. Procesul are următorul termen - vineri, 12 iunie.

Ziare.com a analizat decizia instanţei, având în vedere calitatea celor două părţi din acest caz, dar şi procesul inedit, de calomnie prin intermediul reţelelor de socializare.

Prima postare: Un întreg pluton de unitate militară

Totul începe pe 22 ianuarie 2019, când Palada publica pe pagina personală de Facebook o listă care, potrivit acestuia, ar cuprinde presupuşi informatori ori acoperiţi ai fostei Securităţi care sunt activi azi în spaţiul public. Era vorba despre zeci de intelectuali celebri.

"Andrei Pleşu. Gabriel Liiceanu. Horia-Roman Patapievici. Mihai Şora. Pavel Câmpeanu. Mircea Dinescu. Alin Teodorescu. Dan Oprescu. Rodica Culcer. Lucia Hossu Longin. Catrinel Pleşu. Sorin Ilieşiu. Mariana Celac. Anca Oroveanu. Andrei Oisteanu. Mircea Dumitru. Smaranda Enache. Andrei Corbea-Hoisie. Sorin Antohi. Mihnea Berindei. Călin Anastasiu. Andrei Cornea. Radu Filipescu. Vladimir Tismăneanu. Iustin Marchis. Nicolae Corneanu. Teodor Baconsky. Cristian Preda. Lucian Boia. Alexandru Lăzescu. Monica Macovei.

31 de nume. Un întreg pluton de unitate militară. Toţi propagandişti vopsiţi în culori anti-comuniste. De fapt, toţi oameni ai Securităţii: informatori sau agenţi sau ofiţeri acoperiţi. Toţi sub umbra celor care i-au inventat, crescut, încurajat şi coordonat: Leonte Răutu. Gogu Rădulescu. Silviu Brucan. Virgil Măgureanu. Toţi de la GDS şi de la Fundaţia Soros, entităţi menite să spele pe creier o generaţie întreagă. Trebuie să recunoaştem că au lucrat foarte profesionist băieţii..."

A doua postare: Sociologul îşi cere scuze doar faţă de Ilieşiu

După câteva zile, Palada revine cu o nouă postare. În primul rând, el arată că şi-a cerut scuze faţă de Sorin Ilieşiu, cu care a avut o discuţie telefonică, şi încearcă să justifice sursa informaţiilor.

"Lista am construit-o pe baza unui articol publicat de Victor Roncea în Evenimentul Zilei. Din păcate, cu cît numerele sînt mai mari, cu atît probabilitatea intră în acţiune şi ne joacă feste. Pe listă s-a strecurat şi un nume care s-a dovedit că nu e de acolo.

E vorba despre Sorin Ilieşiu. Îmi cer scuze faţă de dânsul că l-am alăturat acestei liste de informatori, agenţi sau ofiţeri acoperiţi.

D-nul Ilieşiu m-a contactat zilele trecute. Am avut o discuţie lungă, serioasă, plină de conţinut. În urma discuţiei, am fost convins. Îl cred pe d-nul Ilieşiu că nu a fost nici informator, nici agent, nici ofiţer acoperit al acelor vremuri. Ci pur şi simplu un om care a căzut în tăvălugul istoriei, în timp ce contribuia şi el la scrierea istoriei acelor ani", nota Palada.

În ce priveşte ceilalţi intelectuali amintiţi, Palada este de neclintit: "Am primit mai multe telefoane şi în privinţa d-nei Hossu Longin. Alea nu m-au convins. Mai discutăm. Mai dezbatem. Subiectul e complex...

Rămâne cum am stabilit. Dacă pe lista mai scapă şi erori, asta nu înseamnă că zvârlim toată lista la coşul greşelii. Nu ştergem cu buretele toată discuţia despre efectul distructiv al acelui grup de pseudo-intelectuali care au dat cu raşcheta propagandei pe creierele tinerilor acelor vremuri, servind interese străine. E ca în povestea lui Darie: să nu uitaţi, pufoşilor, să nu uitaţi. Şi că în lista lui Arya: Pleşu, Liiceanu, Patapievici, Blandiana, Dinescu et ejusdem farinae. Toţi oamenii lui Gogu Rădulescu şi ai lui Brucan. Toţi nişte patrioţi. Doar că patrioţi pentru alţii, nu pentru România..."

Liiceanu cere 50.000 de euro

Pe 21 februarie, Gabriel Liiceanu îl cheamă în judecată pe Mirel Palada. În cererea de chemare în judecată, filozoful arată că prin postările făcute pe Facebook, sociologul ar fi făcut mai multe declaraţii denigratoare şi defăimătoare, acuzaţii mincinoase prin care i-ar fi fost încălcate onoarea, demnitatea şi reputaţia.

Liiceanu cerea judecătorilor să-l oblige pe Palada să-i plătească daune morale de 50.000 de euro, să publice sentinţa judecătorească pe contul de Facebook şi să achite cheltuielile de judecată.

El arată magistraţilor că în acest caz nu poate fi vorba de judecăţi de valoare şi aduce în sprijinul său multe decizii CEDO. În plus, afirmaţiile sociologului au fost preluate de mass-media. Potrivit lui Liiceanu, vinovăţia lui Palada constă în primul rând în acuzaţiile mincinoase şi lipsite de orice fundament real şi care dovedesc intenţia de defăimare şi discreditare a sa.

"Conţinutul acestor declaraţii, modalitatea de exprimare, cuvintele, denotă faptul că pârâtul (Mirel Palada - n.red.) a conştientizat şi urmărit consecinţele negative pe care aveau să le producă, prin susţinerea publică, astfel de afirmaţii", conchide Liiceanu.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne