Parlamentul grec a ratificat acordul cu creditorii internaţionali. Mingea e în terenul Eurogrupului

Grecii protestează împotriva austerităţii în Atena, 13 august 2015.
Grecii protestează împotriva austerităţii în Atena, 13 august 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.08.2015

După o dezbatere în cursul nopţii, Parlamentul grec a ratificat vineri dimineaţa acordul tehnic cu creditorii internaţionali privind cel de-al treilea program program de salvare financiară (bailout).

Premierul grec Alexis Tsipras s-a bazat pe sprijinul opoziţiei în privinţa noului program, reuşind astfel cu uşurinţă să depăşească pragul de 151 de voturi necesar în legislativul de 300 de membri pentru a obţine aprobarea acordului tehnic cu creditorii.

Joi dimineata, în timp ce parlamentarii eleni s-au pregătit să dezbată şi să voteze acordului, în Atena a avut loc un protest anti-austeritate în cadrul căruia manifestanţii au strigat slogane împotriva acordului, susţinând că bailout-ul va avea un impact negativ asupra tuturor sectoarelor societăţii.

Sesiunea de urgenţă de joi a fost convocată de premierul Tsipras cu scopul de a se ratifica acordul.

„Trebuie să prezint mâine Eurogrupului acordul aprobat (de Parlament)”, a declarat joi ministrul grec al finanţelor Euclid Tsakalotos.

Miniştrii de finanţe din zona euro, cunoscuţi de asemenea sub numele de Eurogrup, sunt programaţi să se întâlnească vineri în Bruxelles pentru a discuta acordul şi pentru a vota asupra acestuia.

Marţi, guvernul din Atena a acceptat un acord cu Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană, în baza căruia va primi împrumuturi în valoare de 86 miliarde de euro.

Oficialii eleni au declarat anterior că doresc să încheie acest acord până la 20 august, când Grecia trebuie să ramburseze Băncii Centrale Europene suma de 3,2 miliarde de euro.

La rândul său, FMI a declarat joi că aşteaptă ca europenii să ia anumite decizii privind o reducere a datoriei elene înainte de a se implica în noul program de salvare financiară a Greciei.

„Aşteptăm să lucrăm cu autorităţile (elene) pentru a dezvolta programul (de reforme) mai detaliat şi ca partenerii europeni ai Greciei să ia măsuri de reducere a poverii datoriei”, a declarat într-un comunicat şefa misiunii Fondului la Atena, Delia Velculescu, conform Agerpres.

Acordul va pune capăt unui capitol de discuţii lungi şi dificile pentru Grecia, care s-a opus măsurilor de austeritate cerute de creditori timp de mai multe luni înainte să cedeze în faţa ameninţării că va fi exclusă din zona euro.

Totuşi, noul program elen de bailout este în continuare nepopular în Germania, care a ajutat cu cea mai mare parte din valoarea celorlalte două programe de salvare financiară acordate în 2010 şi 2012.

După criza economică din 2009, Atena a primit din partea creditorilor săi două pachete de salvare financiară în 2010 şi 2012, în valoare totală de 240 miliarde de euro. În schimbul banilor, Atena a trebuit să aplice măsuri dure de austeritate care au declanşat nemulţumiri în rândul populaţiei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor