Pentagonul pregăteşte în Siria o operaţiune de anvergură

(Getty Images)
Epoch Times România
09.09.2013

Pentagonul pregăteşte atacuri împotriva Siriei mai lungi şi mai intense decât s-a prevăzut, acestea urmând să dureze trei zile, a relatat duminică Los Angeles Times. Strategii americani consideră că ar fi de preferat un atac masiv cu rachete, urmat rapid de alte atacuri asupra unor ţinte precise sau nedistruse de atacul iniţial, conform unor oficiali din cadrul Pentagonului, citaţi de cotidian.

Doi ofiţeri americani au declarat că administraţia a cerut o listă extinsă care să includă "mult mai mult" decât lista iniţială de aproximativ 50 de obiective, conform sursei citate. Specialiştii doresc să obţină o capacitate de atac suplimentară pentru a ataca forţele dispersate ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Pentagonului pregăteşte participarea unor bombardiere ale forţelor aeriene, precum şi cinci distrugătoare lansatoare de rachete americane care patrulează în prezent în estul Mării Mediterane, cu scopul de a lansa rachete de croazieră şi rachete aer-sol, rămânând în afara ariei de acţiune a apărării antiaeriene siriene, potrivit raportului.

Astfel, portavionul american Nimitz şi navele care îl escortează se îndreaptă spre Marea Roşie, unde, în cazul unui ordin, ar putea lua parte la operaţiuni militare împotriva guvernului sirian. În acelaşi timp, în vestul Oceanului Indian manevrează un grup naval, condus de portavionul Harry S.Truman.

"Vor fi mai multe salve şi o evaluare după fiecare raid, dar totul limitat la 72 de ore şi o indicaţie clară a momentului când va trebui să terminăm", a declarat pentru cotidian un ofiţer care are informaţii despre planurile militare.

Schimbarea strategiei are loc în contextul în care preşedintele Barack Obama continuă să pledeze în favoarea unei intervenţii în Siria, după atacurile cu armă chimică din 21 august din împrejurimile Damascului, care au provocat sute de morţi.

Barack Obama a încercat să convingă congresmenii şi cetăţenii americani, în discursul său de sâmbătă, că "nu este vorba despre un alt Irak sau despre un alt Afganistan", subliniind că Statele Unite nu vor trimite soldaţi la sol.

Preşedintele american va înregistra luni un interviu cu trei mari reţele de televiziune şi posturile PBS, CNN şi Fox News. Interviul va fi difuzat în cursul serii (ora locală) şi va preceda mesajul către naţiune al lui Obama de marţi, înaintea votului Congresului. Obama este mai degrabă favorabil unui atac limitat cu un număr redus de avioane pentru bombardarea Siriei, conform Los Angeles Times.

Pe lângă îndoielile că o ofensivă americană limitată ar fi suficientă pentru a reduce capacităţile militare ale lui Assad, un ofiţer a declarat pentru cotidian că operaţiunea ar constitui o "demonstraţie de forţă" de mai multe zile, dar că nu va modifica fundamental situaţia pe teren.

Atacul "nu va avea un impact strategic asupra situaţiei actuale în război, pe care sirienii o controlează, dar luptele ar putea să dureze doi ani sau mai mult", a afirmat un alt ofiţer american.

Reacţiile Rusiei nu se lasă aşteptate

Publicaţia online Vzglyad, a relatat duminică declaraţia lui Aleksei Puşkov, preşedintele Comitetului pentru afaceri internaţionale în Duma de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), potrivit căreia imaginea preşedintelui SUA, Barack Obama, creată de-a lungul timpului, va fi distrusă în trei zile de bombardamentele asupra Siriei. "SUA vor să bombardeze Siria trei zile. Aceste trei zile îi vor distruge lui Obama imaginea pe care şi-a făcut-o timp de mai mulţi ani", a afirmat Puşkov pe contul său de pe Twitter.

Surse diplomatice au relevat că, la ordinul personal al lui Barack Obama, comandamentul militar al SUA a revizuit planul în sensul extinderii şi al intensificării preconizatului atac în pregătire împotriva Siriei.

În prezent, SUA şi aliaţii săi pregătesc un posibil atac împotriva Siriei, ca urmare a acuzaţiilor că forţele loiale regimului de la Damasc au utilizat arme chimice la 21 august într-un atac la periferia capitalei siriene, soldat cu sute de victime. Rusia susţine că vina atribuită armatei siriene nu a fost dovedită.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor