Peste 14 palestinieni au fost ucişi într-un raid israelian în Cisiordania

Forţele israeliene au ucis sâmbătă 14 palestinieni în timpul unui raid în Cisiordania ocupată, iar un şofer de ambulanţă a fost ucis în timp ce mergea să ia răniţi
Forţele israeliene au ucis sâmbătă 14 palestinieni în timpul unui raid în Cisiordania ocupată, iar un şofer de ambulanţă a fost ucis în timp ce mergea să ia răniţi (Youtube - screenshot)
Redacţia
22.04.2024

Forţele israeliene au ucis sâmbătă 14 palestinieni în timpul unui raid în Cisiordania ocupată, iar un şofer de ambulanţă a fost ucis în timp ce mergea să ia răniţi în urma unui atac separat comis de colonişti evrei violenţi, au declarat autorităţile palestiniene citate de Reuters.

Forţele israeliene au început un raid prelungit în primele ore ale zilei de vineri în zona Nur Shams, în apropierea oraşului palestinian Tulkarm, şi au continuat să schimbe focuri de armă cu luptători înarmaţi până sâmbătă.

Vehicule militare israeliene s-au comasat şi s-au auzit rafale de focuri de armă, iar cel puţin trei drone au fost văzute plutind deasupra Nur Shams, o zonă care găzduieşte refugiaţi şi urmaşi ai acestora din războiul din 1948, care a marcat crearea statului Israel.

Brigăzile Tulkarm, care grupează forţe din numeroase facţiuni palestiniene, au declarat că luptătorii săi au făcut schimb de focuri cu forţele israeliene sâmbătă.

Cisiordania, o zonă cu o lungime de aproximativ 100 km şi o lăţime de 50 km, se află în centrul conflictului israeliano-palestinian de când a fost cucerită de Israel în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu.

Războiul din Gaza a umbrit violenţele continue din teritoriu, inclusiv raidurile regulate ale armatei asupra grupurilor militante, ravagiile coloniştilor evrei în satele palestiniene şi atacurile de stradă ale palestinienilor asupra israelienilor.

Mii de palestinieni au fost arestaţi şi sute au fost ucişi în timpul operaţiunilor regulate ale armatei şi poliţiei israeliene de la începutul războiului din Gaza, majoritatea membri ai unor grupuri armate, dar şi tineri care aruncă cu pietre şi civili neimplicaţi.

Sâmbătă, autorităţile sanitare palestiniene au declarat că cel puţin 14 palestinieni, dintre care doi au fost identificaţi de surse şi oficiali palestinieni ca fiind un bărbat înarmat şi un băiat de 16 ani, au fost ucişi în timpul raidului, unul dintre cele mai grele bilanţuri de victime din Cisiordania din ultimele luni. Un alt bărbat a fost ucis vineri.

Armata israeliană a declarat că mai mulţi militanţi au fost ucişi sau arestaţi în timpul raidului, iar cel puţin patru soldaţi au fost răniţi în schimburi de focuri.

Într-un incident separat, ministerul palestinian al sănătăţii a declarat că un şofer de ambulanţă în vârstă de 50 de ani a fost ucis de focuri de armă israeliene în apropierea satului Al-Sawiya, la sud de oraşul Nablus, în timp ce se îndrepta să transporte persoane rănite în timpul atacului asupra satului.

Nu a fost imediat clar dacă acesta a fost împuşcat de colonişti. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea armatei.

Loviturile din Gaza continuă

În Gaza, unde luptele au continuat în ciuda retragerii majorităţii forţelor de luptă ale Israelului la începutul acestei luni din zonele sudice, bilanţul morţilor a depăşit 34.000 de persoane, au declarat sâmbătă autorităţile sanitare palestiniene.

Atacurile israeliene au lovit oraşul Rafah din sud, unde se adăpostesc peste un milion de palestinieni, precum şi Al-Nuseirat, în centrul Gaza, unde cel puţin cinci case au fost distruse, şi zona Al-Jabalia din nord, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii şi mass-media Hamas.

Armata israeliană a declarat că trupele efectuau raiduri în centrul Gaza, unde au fost angajate în lupte corp la corp cu luptătorii palestinieni.

În total, loviturile israeliene din Gaza au ucis 37 de palestinieni şi au rănit 68 în ultimele 24 de ore, au declarat autorităţile sanitare palestiniene.

Rafah este ultima zonă din Gaza în care forţele terestre israeliene nu au intrat în războiul de peste şase luni care vizează eliminarea grupării islamiste Hamas care conduce enclava, după atacul Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie, în urma căruia au murit aproximativ 1.200 de israelieni şi străini.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a confruntat cu o amplă opoziţie internaţională faţă de planul de a ataca Rafah, unde, potrivit armatei, se află ultimele brigăzi organizate ale Hamas şi unde se crede că sunt ţinuţi cei 133 de ostatici israelieni rămaşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor