Peste 3 milioane de oameni afectati de inundatiile din India

Epoch Times România
23.09.2010

Peste 3 milioane de oameni din nordul Indiei au fost afectati de inundatiile care au maturat case, locuri sfinte si au distrus recoltele, pe cand autoritatile isi intensifica eforturile de a reduce pagubele.

Puternicele ploi musonice au umflat raurile himalayene, care au iesit din matca lor in statele indiene Uttar Pradesh, Bihar si Uttarakhand.

Apele au ravasit 500.000 de hectare de teren agricol in Uttar Pradesh, principalul stat producator de trestie de zahar, determinand guvernul sa reduca cu aproximativ 10% proiectiile sale asupra productiei de zahar pentru sezonul de recolte care incepe in luna octombrie.

Oamenii s-au deplasat prin apa ce a ajuns pana la nivelul pieptului, au folosit barci sau carucioare pentru a ajunge in zone mai sigure, purtand copiii si bunurile din case in maini si pe cap. In taberele de ajutoare ei s-au plans de lipsa alimentelor si medicamentelor.

In Uttarakhand, unde armata a fost chemata dupa ce raul sfant hindus Gange a crescut pana aproape de nivelul de pericol in zona orasului Haridwar, 500.000 de oameni au fost afectati de inundatii, a declarat Mahendra Negi, un oficial al centrului de administrare a situatiilor in cazul dezastrelor.

“Ei (armata) ofera medicamente, transporta oamenii spre locuri mai sigure si executa reparatii pe mici portiuni ale drumurilor”, a declarat colonelul S. Om Singh, purtatorul de cuvant al armatei.

Marti, Sonia Gandhi, puternica sefa a partidului Congresului aflat la conducere, a zburat deasupra districtelor afectate si a cerut premierului Manmohan Singh ajutoare financiare pentru statele afectate.

Caini, serpi si scorpioni

UNICEF a declarat ca 1,7 milioane persoane au fost afectate in Uttar Pradesh si 1 milion in Bihar. Ambele sunt state sarace si Uttar Pradesh este cel mai populat, cu 190 milioane de cetateni. Peste 300.000 de oameni au fost fortati sa isi paraseasca locuintele.

“Este destul de ingrijorator. Numarul oamenilor afectati (in Uttar Pradesh) s-ar putea ridica la 2 milioane. Aceste inundatii sunt mai rele decat cele din 2007”, a declarat agentiei Reuters Amit Mehrotra, Ofiterul pentru Programele de Urgenta ale UNICEF in acest stat.

Oficialii industriei zaharului au declarat ca inundatiile nu vor afecta proviziile in India, cel mai mare consumator si producator de zahar al lumii, deoarece pierderile de productie vor fi compensate de alte state si de catre rezervele din depozite.

In Bihar, unde raul Gandak a iesit din matca sa in diferite locuri si a inundat mai multe sate, locuintele au fost invadate de caini vagabonzi, serpi si scorpioni.

“Ei se afla in sifoniere, in dulapuri, in bucatarii si chiar pe uneltele de scos noroiul. Este un iad”, a declarat Rupdeo Mahto - in varsta de 45 de ani - reporterilor in districtul lovit de inundatii Gopalganj.

Inundatiile din India afecteaza in medie peste 40 de milioane oameni in fiecare an, cauzand pierderi de 575 milioane de dolari si distrugand recoltele de pe 3,7 milioane de hectare. Dar musonul din iunie-septembrie este totodata vital pentru agricultura tarii si cresterea sa economica.

Gangele, despre care hindusii considera ca iti spala pacatele daca te scalzi in el si afluentii sai au crescut la niveluri aproape record si oficialii vremii au prevazut si mai multe ploi grele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor