"Platforma de dialog" între traducători şi editori- noutate la ediţia aniversară a Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti, 2016

Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti, 2016
Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti, 2016 (eunic.ro)

În cadrul Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti, capitala găzduieşte lecturi, performance-uri, discuţii, expoziţii şi proiecţii, în zona centrală a oraşului, cuprinsă între str. Pictor Arthur Verona, Piaţa Lahovary şi str. Vasile Lascăr, pe 9 septembrie 2016, între orele 19.00 şi 23.00.

''Platforma de dialog pentru profesioniştii din lumea cărţii'' este una din noutăţile ediţiei 2016, proiect care va demara cu o primă întâlnire între traducători literari şi editori, moderată de Simona Sora. Participă: Dinu Flămând, Peter Srager, Bogdan Ghiu, Dana Verescu, Vlad Russo, Bogdan-Alexandru Stănescu, Lidia Bodea, Laura Albulescu, informează organizatorii.

Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti, un eveniment al Reţelei Institutelor Culturale Naţionale din Europa (EUNIC), care se desfăşoară anual în mai mult de 70 de oraşe din toată lumea, a ajuns la a cincea ediţie.

''Vă invităm la Piua Book Bar, la Cărtureşti Verona, la Casa Ion Mincu (sediul OAR), pe terasa Teatrului Ţăndărică sau în Spaţiul Public European, pentru a afla cum au trăit familiile turceşti în cea de a doua jumătate a secolului XX la Istanbul, ce legături pasionale îi uneau pe scriitorii Ingeborg Bachmann şi Paul Celan, ce citesc astăzi adolescenţii din Germania sau cum arată lumea poveştilor fanteziste poloneze. Pătrundeţi în mirajul tinereţii şi iubirii Italiei anilor ’30, aflaţi despre istoria dureroasă a Varşoviei din anul 1939 sau despre istoria recentă a României de după căderea lui Ceauşescu – percepută prin ochi maghiaro-români –, comemoraţi împreună cu Spania 400 de ani de la moartea lui Miguel Cervantes sau aflaţi cum portughezii instalează astăzi teama la ei acasă'', a declarat Elisabeth Marinkovic, Preşedinta Cluster-ului EUNIC România, Ataşat cultural, Directoarea Forumului Cultural Austriac.

În centrul acestei nopţi, vor sta 12 autori din Austria, Cehia, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Spania, Turcia, Ungaria şi România. Operele acestora vor fi prezentate publicului bucureştean în forme diverse, precum: lecturi, performance-uri, discuţii, expoziţii sau proiecţii. Şi, pentru că în 2016 este o ediţie aniversară, Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti se va încheia cu un after-party la Piua Book Bar.

La această ediţie, organizatorii Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti, în parteneriat cu „Carte peste Carte”, vor strânge cărţi pentru dotarea bibliotecii orăşeneşti din Târgu Frumos, judeţul Iaşi.

Ilustraţia afişului din acest an este semnată de Joao Fazenda, artist portughez, proaspăt premiat cu Premiul Naţional pentru Ilustraţie, în Portugalia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură