PNL-ul pleacă în masă din aparatul de stat

Sigla PNL
Sigla PNL (Epoch Times România)

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi seară, că decizia ieşirii PNL de la guvernare nu a fost luată uşor, nu a fost una dorită, dar a fost luată cu un vot covârşitor. Înaintea şedinţei liberalilor, cu o voce gravă, Victor Ponta le-a transmis colegilor de la PNL că e gata să accepte condiţiile lor şi a făcut un ultim apel pentru menţinerea USL, însă au început deja să negocieze alianţe care să le asigure o nouă majoritate confortabilă, după separarea de PNL.

Astfel, după trei ani de parteneriat cu social-democraţii şi alte trei săptămâni de criza în USL, liberalii au anunţat marţi seară că denunţă protocolul cu PSD şi părăsesc uniunea. Liderii formaţiunii au stabilit ca toţi demnitarii PNL îşi vor prezenta demisiile în bloc din Guvern până miercuri la ora 12.

Astăzi, premierul Victor Ponta a semnat deciziile de eliberare din funcţie a 24 de adjuncţi din ministere, secretari de stat liberali, precum şi a unor preşedinţi vicepreşedinţi ai unor agenţii guvernamentale, susţinuţi de PNL.

Astfel au fost eliberaţi din funcţie secretarii de stat Adrian Pană (Ministerul Sănătăţii), Gheorghe Hogea (Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul), Virgil Popescu şi Bogdan Badea (Ministerul Economiei), Sorin Ştefoni (Ministerul Muncii), Radu Boroianu şi Cristian Petcu (Ministerul Culturii), Mihail Dobre (Ministerul de Externe), Manuel Donescu (Ministerul Transporturilor), Ion Irimia (Ministerul Dezvoltării), Puiu Gelu şi Ionuţ Iuga (Departamentul pentru Ape), Valentin Şoneriu (Ministerul Agriculturii), Eleodor Mandreş (Ministerul Finanţelor) şi subsecretarii de stat Matei Constantin (Ministerul Transporturilor) şi Victor Ionescu (Ministerul Tineretului şi Sportului).

De asemenea au mai fost eliberaţi din funcţie Eugen Coifan (preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici), Mihai Ţurcanu (vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor), Adrian Buzgău (vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor), Cristian Buşoi (preşedintele Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate), Adrian Băbuţan (vicepreşedinte al Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului), Mircea Fechet (vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice), Bogdan Dăscălescu (vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare), Bogdan Jansen (Preşedinte al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor).

Cu o zi în urmă miniştrii PNL au demisionat din cabinetul Ponta. Plecarea masivă a liberalilor din aparatul de stat are loc ca urmare a deciziei adoptate marţi seara de conducerea partidului privind ieşirea PNL din guvern.

Odată cu ruperea USL-ului, a apărut şi riscul de fărâmiţare a PNL, Călin Popescu Tăriceanu denunţând decizia lui Crin Antonescu ca fiind o gravă eroare şi anunţând că îşi face un nou partid, sub aripă ocrotitoare a premierului Ponta ce i-ar putea oferi eventual, dacă Tăriceanu reuşeşte să "rupă" măcar vreo 30 de deputaţi din PNL, şi oarece portofolii la guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne