Ponta, pus la zid de Şercan după decizia Înaltei Curţi: "Ar trebui să-şi piardă calitatea de avocat şi să fie exclus din Barou"

Emilia Şercan
Emilia Şercan (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Jurnalista Emilia Şercan a declarat, într-un interviu pentru Ziare.com, că fostul premier Victor Ponta ar trebui exclus din Baroul Bucureşti şi ar trebui să-şi piardă calitatea de avocat după ce acesta a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Ministerul Educaţiei împotriva verdictului de plagiat dat în 2006 de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), când i-a fost retras titlul de doctor.

“Cea mai importantă consecinţă a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este faptul că Victor Ponta ar trebui exclus din Baroul Bucureşti şi ar trebui să îşi piardă calitatea de avocat, obţinută în anul 2005 în baza titlului de doctor obţinut cu o teză de doctorat plagiată. La Baroul Bucureşti există încă din 2016 o sesizare îndreptată împotriva lui Victor Ponta, depusă de fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei, care a cerut excluderea din avocatură a lui Ponta după ce CNATDCU a decis că Ponta a plagiat, iar Ministerul Educaţiei i-a retras titlul de doctor”, a afirmat jurnalista.

Totuşi, a continuat Emilia Şercan, Consiliul Baroului Bucureşti a suspendat la acel moment luarea unei decizii pentru că Victor Ponta a contestat ordinul de retragere a titlului în instanţă. Doar că, acum, în condiţiile în care există o decizie definitivă, Baroul va trebui să se pronunţe.

“Însă eu una sunt foarte curioasă cum o va face având în vedere că decanul Baroului Bucureşti este Ion Dragne, avocatul unui alt plagiator celebru, procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu”, a mai afirmat jurnalista.

De asemenea, Şercan mai precizează că, în măsura în care liderul Pro România a încasat spor doctoral pentru titlul de doctor plagiat de la Parlamentul României sau de la Guvern, atunci “cele două instituţii ar trebui să îl dea în judecată pentru a recupera sumele de bani obţinute ilegal de către acesta”.

Reamintim că fostul premier Victor Ponta a obţinut titlul de doctor în drept în cadrul Universităţii Bucureşti, în iulie 2003, îndrumătorul ştiinţific al lucrării fiind fostul premier Adrian Năstase.

La 18 iunie 2012, publicaţia Nature a afirmat că Victor Ponta, “prim-ministrul României, a fost acuzat că ar fi copiat secţiuni mari ale tezei sale de doctorat în drept din 2003 din publicaţii anterioare, fără să pună referinţe exacte”.

Fostul premier a catalogat acuzaţia de plagiat drept “o mizerie politică ... o execuţie mafiotă”. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne