Portavionul USS Ronald Reagan face escală în portul Da Nang, în timp ce SUA încearcă să consolideze legăturile cu Vietnamul

Portavionul american USS Ronald Reagan şi grupul de nave de sprijin
Portavionul american USS Ronald Reagan şi grupul de nave de sprijin (S Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Dylan McCord)
D.B.
26.06.2023

Un portavion american şi două crucişătoare cu rachete ghidate au efectuat luni o vizită în Vietnam, o escală rară care are loc în contextul în care Statele Unite şi China îşi dispută tot mai mult influenţa în Asia de sud-est, potrivit unei ştiri a Associated Press.

USS Ronald Reagan, împreună cu crucişătoarele cu rachete ghidate USS Antietam şi USS Robert Smalls, au sosit duminică în Da Nang pentru această vizită.

China, ţara vecină, este cel mai mare partener comercial al Vietnamului, dar pretenţiile maritime radicale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud au dus la o creştere a fricţiunilor cu Vietnamul, precum şi cu Malaezia, Brunei, Indonezia şi Filipine.

Între timp, SUA au făcut presiuni diplomatice pentru a consolida legăturile economice şi militare în regiunea Indo-Pacific.

Escala în port a portavionului - doar a treia vizită de acest fel de la restabilirea relaţiilor după încheierea războiului din Vietnam - urmează vizitelor în Vietnam din acest an ale secretarului de stat american Antony Blinken, ale reprezentantului american pentru comerţ Katherine Tai şi ale administratorului USAID Samantha Power.

"Deşi vizitele portavioanelor stârnesc adesea atenţia presei datorită naturii lor foarte vizibile, întrebarea mai largă este ce rol va juca acest lucru în dezvoltarea legăturilor, inclusiv în încercarea Washingtonului de a îmbunătăţi relaţiile", a scris Prashanth Parameswaran, membru al Programului Asia al Wilson Center, într-o notă de cercetare.

"O concentrare prea restrânsă asupra vizitelor portavioanelor poate distrage atenţia de la tendinţa mai largă a dezvoltării mai cuprinzătoare a legăturilor în domeniul apărării şi a relaţiilor dintre SUA şi Vietnam în general", a adăugat Parameswaran.

Ofiţerii de pe "Ronald Reagan" au debarcat duminică şi au fost întâmpinaţi de ofiţeri vietnamezi după ce au acostat în Da Nang, un port care a fost modernizat şi extins de Statele Unite în timpul războiului pentru uz propriu.

Căpitanul Daryle Cardone, comandantul navei Ronald Reagan, a declarat că unii dintre cei peste 5.000 de marinari de pe navă vor fi voluntari la mai multe evenimente de relaţii cu comunitatea, vor face sport cu sportivii locali şi vor participa la alte schimburi culturale şi profesionale în timpul vizitei până la 30 iunie.

"Câţiva marinari de pe Reagan consideră Vietnamul ca fiind acasă, dar pentru majoritatea va fi prima lor vizită", a declarat Cardone într-un comunicat al Marinei SUA.

Washingtonul consideră Hanoi ca fiind o parte esenţială a strategiei sale pentru regiune şi a încercat să profite de rivalitatea tradiţională a Vietnamului cu vecinul său mult mai mare, China, pentru a extinde influenţa SUA în regiune.

Japonia, un aliat puternic al SUA, a făcut, de asemenea, o escală în Vietnam săptămâna trecută cu cel mai mare distrugător al său, Izumo, în urma unor exerciţii în Marea Chinei de Sud cu portavionul Reagan şi alte nave americane.

China s-a apropiat, de asemenea, într-o încercare de reconciliere, trimiţând o navă de antrenament a marinei pentru a face propria escală în Da Nang în urmă cu o lună, ca parte a ceea ce a numit un turneu de bunăvoinţă care a dus-o, de asemenea, în Tailanda, Brunei şi Filipine.

Ministerul de Externe al Vietnamului a calificat escala portuară a lui Reagan ca făcând parte dintr-un "schimb normal de prietenie în interesul păcii, stabilităţii, cooperării şi dezvoltării atât în regiune, cât şi în lume".

Vietnamul trebuie să echilibreze legăturile sale sensibile cu Beijingul, cu apropierea SUA şi cu opinia publică internă, a declarat Parameswaran, menţionând că sondajele sugerează că populaţia vietnameză are printre cele mai ridicate niveluri de simpatie pro-american din Asia de Sud-Est.

Cu baza în Yokosuka, Japonia, USS Ronald Reagan este singurul portavion american desfăşurat în avans. Acesta urmează să fie înlocuit în acest rol anul viitor de USS George Washington, de asemenea un portavion din clasa Nimitz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor