Preda îl ironizează pe Iohannis: "A coborât sub Dăncilă. S-a dus la Strasbourg să spună că vrea o funcţie pentru el"

Cristian Preda
Cristian Preda (Epoch Times România)

Cristian Preda, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti (FSP-UB), a criticat dur prestaţia lui Klaus Iohannis în plenul Parlamentului European unde acesta a avut o conferinţă comună de presă cu Roberta Metsola şi a susţinut că preşedintele „a coborât sub Viorica Dăncilă” şi „s-a dus la Strasbourg să spună că vrea o funcţie pentru el”.

Întrebat la B1 TV despre discursul preşedintelui, decanul FSP-UB a spus: „Nu mă aşteptam ca, după prestaţia penibilă pe care a avut-o Viorica Dăncilă acum şase ani în Parlamentul European, să o depăşească cineva, adică atunci, la câteva luni după ce doamna Dăncilă a venit în Parlamentul European, a ajuns şi Preşedintele şi a salvat puţin situaţia României, dar astăzi el a coborât sub Viorica Dăncilă”.

„Dăncilă nu înţelegea instituţia în care fusese de altfel deputată, adică s-a arătat complet afonă politic, dar astăzi Preşedintele a făcut ceva mai mult, adică s-a dus la Strasbourg să spună că vrea o funcţie pentru el şi să vorbească în numele est-europenilor. Asta e incredibil”, a adăugat Cristian Preda.

„Las la o parte faptul că dânsul zice că nu există nicio funcţie ocupată de un est-european. Ba există, doamna Codruţa Kovesi este procuror european, procurorul public european, şi de altfel dânsa a câştigat un concurs. A fost pe merit, nu a fost numire, cum se gândeşte domnul Iohannis că ar putea fi în cazul lui. Doamna Kovesi, de altfel, după cum ştim, a avut o relaţie foarte tensionată cu Preşedintele”, a mai declarat Cristian Preda.

Reamintim că, întrebat miercuri de presă la Strasbourg dacă ia în considerare, după ultimul mandat prezidenţial, să îşi continue cariera politică într-o altă funcţie la nivel european în condiţiile în care alegerile pentru Parlamentul European în acest an vor declanşa un alt proces de numire în funcţiile instituţiilor UE, Iohannis a răspuns:

"În ce mă priveşte pe mine, nu cred că este momentul să fac speculaţii. Sunt Preşedintele României, sunt membru în Consiliul European, unde după alegerile europene se vor discuta toate aceste poziţii, dar în ce priveşte a doua parte a întrebării, am o opinie foarte clară şi îi mulţumesc doamnei Preşedinte că s-a exprimat foarte elegant.

După părerea mea, ar fi inadmisibil ca nicio poziţie să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, adică din partea de est. Eu cred că în 2019 s-a greşit, toate poziţiile relevante au fost ocupate de persoane foarte competente, deci nu asta e discuţia, din vechea Europă şi este unul din motivele pentru care foarte mulţi est-europeni se consideră puţin lăsaţi deoparte. Este o eroare şi sper ca de data aceasta eroarea să nu se mai producă. Ar fi bine pentru Uniune să se înţeleagă că alegerea pentru leadership trebuie să se facă şi ţinând cont de criteriul regional. Este bine să avem persoane din vechea Europă, din est, este bine să fie din nord, din sud. Aceste chestiuni nu trebuie niciodată neglijate, fiindcă ele ar adânci nişte falii care preferăm noi să fie închise."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne