Preda: Simion şi Şoşoacă sunt ajutaţi de armate de troli, boţi şi experţi în "Maşinăria de Minciuni"

Cristian Preda
Cristian Preda (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Fostul europarlamentar Cristian Preda, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, a vorbit, într-un interviu pentru Comunitatea Liberală 1848, despre apariţia pe scena politică românească a partidelor AUR şi SOS România (Diana Şoşoacă).

"AUR mai are din PRM puseul anti-maghiar ori efuziuni unioniste sub stindardul 'Basarabia e România', dar e, pe fond, altceva: un partid născut din adversitatea faţă de UE, alimentată în vremea pandemiei de opoziţia la purtarea măştii, ca şi de o religiozitate rebelă precum cea a lui Teodosie Tomitanul. În AUR convieţuiesc nostalgici ai legionarilor, dar şi adversari ai lui Iliescu ori ai 'sistemului'. SOS România e un partid de lider, cam ca PPDD. Simion şi Şoşoacă urăsc UE fiindcă îi sperie lumea liberă, ale cărei resorturi nu par să le fi înţeles. Partidele lor seamănă cu echipele noastre de fotbal, care nu mai sunt în stare să joace în cupele europene: se descurcă doar în competiţia internă", a declarat Cristian Preda.

Potrivit decanului, după constituirea coaliţiei PSD-PNL, AUR a crescut mult, fiindcă a afişat un radicalism care ajunge mult mai uşor la public decât argumentele prezentate de USR.

"Aşa-zisa 'mare coaliţie' fabricată de Iohannis cu ajutorul 'rotativei guvernamentale' a dat concreteţe 'sistemului' cu care s-au luptat, în ultimul deceniu, pe rând şi în diferite combinaţii, toate partidele. Când ai un bloc parlamentar de 60%, când ai şi preşedinţia, şi majoritatea cvasi-unanimă la CCR, şi Avocatul Poporului, ideea de sistem nu mai e o abstracţie. AUR şi facţiunea desprinsă din ea au profitat din plin. Lucrurile s-ar schimba doar dacă unul dintre cele două partide care alcătuiesc guvernul ar părăsi barca, trecând în Opoziţie. Atunci, AUR ar scădea imediat. Unii penelişti au propus acest scenariu pentru finalul lui 2023, alţii îl văd posibil după europene, iar o a treia facţiune – fidelă lui Iohannis – nu crede în el. Aşa că naţionaliştii anti-europeni au culoar liber", a precizat Cristian Preda.

În opinia fostului politician, marele perdant al acestei dispuneri de forţe este USR, care nu mai e rebelă ca-n 2016-2020, dar care, din pricina zgomotului creat de AUR, nu poate să afirme alternativa liberală pe care a construit-o.

În contextul în care se observă că Diana Şoşoacă şi George Simion au un succes teribil în social media, Cristian Preda a fost întrebat dacă "va fi democraţia din România o victimă a social media, cumulat cu procentele de analfabetism funcţional şi precaritate a culturii civice".

"Din câte se pare, Simion şi Şoşoacă sunt ajutaţi de experţi în folosirea 'maşinăriei de minciuni', cum a numit profesorul american Philip N. Howard armatele de troli, roboţi, operaţiunile de fake news şi agenţii din politică democratică. Howard crede că putem distruge maşinăria dacă ne reluăm controlul asupra datelor personale şi nu mai lăsăm nici firme, nici partide să le folosească fără a ne cere acordul în prealabil. Uşor de zis, mai greu de făcut… Să remarcăm, pe de altă parte, că şi Simion, şi Şoşoacă debordează de energie. Derapând frecvent şi recurgând la violenţă verbală şi chiar fizică. E un contrast foarte puternic cu Ciucă, stângaci şi aţipit, ori cu Ciolacu, care afişează o bonomie artificială. Percepţia creată e simplă: lor, naţionaliştilor, le pasă, se agită, sunt pe baricade, iar ceilalţi sunt pleoştiţi. E un impas democratic, rezultat din rotativa guvernamentală, readusă la viaţă de preşedinte. În acest sens, Simion şi Şoşoacă sunt principala moştenire a regimului Iohannis", a fost replica lui Cristian Preda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne