Premierul polonez îşi recunoaşte înfrângerea. Euroscepticii obţin majoritatea în Parlament

Conservatorii catolici eurosceptici, partidul Lege şi Justiţie condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte Lech, au obţinut o majoritatea absolută în alegerile parlamentare poloneze.
Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului polonez Lege şi Justiţie.
Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului polonez Lege şi Justiţie. (Captură Foto)
Andrei Popescu
26.10.2015

Premierul polonez Ewa Kopacz şi-a acceptat înfrângerea în alegerile parlamentare, după ce sondajele de opinie au arătat că Partidul conservator Lege şi Justiţie a învins Platforma Civică a premierului, câştigând cu o majoritate absolută.

Potrivit acestor previziuni comune pe baza unui exit-poll, Lege şi Justiţie obţine 39,1% din voturi, reprezentând 242 de locuri de deputaţi din 460. Liberalii centrişti Platforma Civică (PO) a prim-ministrului în exerciţiu Ewa Kopacz au obţinut 23,4%, adică 133 de locuri, conform Agerpres.

Kopacz a reamintit că partidul ei nu a pierdut în ultimii opt ani. “Polonia este o ţară care progresează din punct de vedere economic, unde şomajul înregistrează o singură cifră. În această stare lăsăm Polonia celor care au câştigat astăzi alegerile.”

Campania electorală a partidului Lege şi Justiţie s-a bazat pe o platformă care a evidenţiat neîncrederea în Uniunea Europeană şi a promovat susţinerea unei alianţe militare vestice puternice – reflectând temerile legate de intenţiile ţării vecine Rusia. Totuşi, partidul se opune intrării în zona euro, promite creşterea cheltuielilor pentru ajutoarele sociale pentru săraci şi doreşte ca băncile să fie supuse unui nou sistem de taxare.

Platforma Civică este o coaliţie pro-piaţă care şi-a păstrat puterea în ultimii 8 ani, timp în care ţara a înregistrat o creştere economică puternică şi o stabilitate politică în ciuda crizei financiare globale din 2008-2009.

În primele sale comentarii, Jaroslaw Kaczynski a declarat că este pentru prima dată în istoria Poloniei de la căderea comunismului când un partid s-ar afla singur la guvernare, adăugând că doreşte "să întindă mâna" partidelor care ar vrea să colaboreze cu formaţiunea sa politică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor