Preşedinta Braziliei evită tribunalul pentru moment

Preşedinta Braziliei nu poate fi pusă sub acuzare pe baza procedurilor curente, a decis principalul tribunal din ţară. Judecătorii au decis că este necesar un nou vot în cazul preşedintei, urmând ca Senatul să ia decizia finală.
Preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff.
Preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff. (Captură Foto)

Dilma Rousseff, preşedinta Braziliei, a obţinut joi o victorie necesară când Tribunalul Suprem al ţării a ordonat Congresului să reînceapă procedurile împotriva liderului ţării.

Judecătorii au invalidat un vot secret dat la începutul acestei luni în Camera inferioară controlată de opoziţie şi au ordonat reluarea acestuia. De asemenea, judecătorii au cerut ca Senatul, unde Rousseff are mai mulţi susţinători, să decidă în această chestiune.

“Ar fi ilogic ca Senatul să acţioneze doar ca o ştampilă şi să execute orice decizie luată de camera inferioară”, a susţinut judecătorul Roberto Barroso după o decizie de 8 la 3 în favoarea lui Rousseff, conform Deutsche Welle.

Deşi încă nu s-a încheiat primul an din cel de-al doilea mandat, preşedinta Braziliei se confruntă cu un val tot mai puternic de acuzaţii de corupţie pe măsură ce ies la iveală tot mai multe informaţii privind legăturile dintre compania petrolieră de stat Petrobras şi diverşi politicieni din perioada în care Rousseff conducea consiliul de administraţie al companiei.

Deşi, Rousseff a fost achitată de toate acuzaţiile privind luarea de mită în scandalul ce a învăluit Petrobras, ratingul său de popularitate a ajuns la un nivel de doar 9%.

Adăugând şi mai multe probleme preşedintei, miercuri, agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat ratingul obligaţiunilor guvernamentale ale Braziliei la categoria “junk” (nerecomandată pentru investiţii), amplificând temerile privind criza politică şi economică care ameninţă eforturile de reducere a deficitului.

Decizia luată de Fitch reprezintă o lovitură majoră pentru cea de-a şaptea economie a lumii.

Tot miercuri, aproximativ 50.000 de susţinători ai preşedintei au ieşit pe străzi pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de Rousseff, fiind primul semn de solidaritate cu guvernul de când avocatul din opoziţie Eduardo Cunha a lansat procedurile de punere sub acuzare a preşedintei în 2 decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe