Preşedintele Andrzej Duda: Polonia este "pregătită" să găzduiască armele nucleare ale NATO

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda
Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda (Screenshot - Facebook Andrzej Duda)
Redacţia
24.04.2024

Polonia a intensificat retorica nucleară cu Rusia, sugerând luni că focoase nucleare NATO ar putea fi amplasate în curând pe teritoriul său. Acest lucru vine pe fondul euforiei generale a NATO în urma aprobării în cele din urmă de către Camera Reprezentanţilor a SUA a pachetului uriaş de ajutor pentru Ucraina, propus de Biden.

Într-un interviu publicat luni de publicaţia poloneză Fakt, preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat că Polonia este "pregătită" să găzduiască arme nucleare în cazul în care NATO decide să facă acest lucru ca întărire a flancului său estic.

"Rusia militarizează din ce în ce mai mult regiunea Königsberg (Kaliningrad). Recent, şi-a mutat armele nucleare în Bielorusia. Dacă aliaţii noştri decid să desfăşoare arme nucleare ca parte a partajării nucleare şi pe teritoriul nostru, pentru a consolida securitatea flancului estic al NATO, suntem pregătiţi pentru aceasta", a declarat Duda.

Liderul polon a mai spus, în timp ce discuta subiectul programului de partajare nucleară al NATO, în cadrul interviului, că Varşovia poartă "de ceva timp" discuţii cu Washingtonul.

"Am vorbit deja despre acest lucru de mai multe ori. Trebuie să recunosc că, atunci când am fost întrebat despre asta, am declarat că suntem pregătiţi", a subliniat el.

Dar realitatea este că Bruxelles şi Washingtonul vor fi probabil profund ezitanţi din cauza ameninţărilor nucleare emanate de Moscova în ultima vreme. Mutarea focoaselor NATO pe teritoriul polonez ar intensifica foarte mult, cu siguranţă, tensiunile nucleare deja oarecum ridicate.

În timp ce trei membri NATO sunt în mod oficial state cu arme nucleare - Statele Unite, Franţa şi Regatul Unit - alţii sunt autorizaţi să găzduiască arme nucleare (de obicei arme nucleare "tactice"). Acestea sunt Belgia, Germania, Italia, Olanda şi Turcia.

Se pare că Polonia se oferă acum să participe activ la programul de partajare a armelor nucleare al NATO, care ar extinde amplasarea de arme nucleare occidentale până în curtea din spate a Rusiei.

În interviul acordat presei poloneze, preşedintele Duda a abordat, de asemenea, relaţia sa pozitivă cu candidatul republican şi fostul preşedinte Donald Trump. El a vorbit cu afecţiune despre Trump, spunând că cei doi găsesc înţelegere pe "o mulţime de subiecte comune".

"Este un politician cu care am cooperat direct timp de patru ani, când a fost preşedinte al Statelor Unite. Vreau să subliniez cu tărie că suntem prieteni de atunci. Îmi place foarte mult să vorbesc cu el, pentru că este o personalitate extrem de interesantă şi are multă experienţă, atât politică, cât şi de afaceri", a declarat Duda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor