Preşedintele Mohamed Muizzu cere Indiei să-şi retragă trupele din Maldive până în martie

Preşedintele Maldivelor, Mohamed Muizzu
Preşedintele Maldivelor, Mohamed Muizzu (Getty Images)
D.B.
15.01.2024

Preşedintele maldivian a cerut duminică Indiei să îşi retragă cele aproape 100 de trupe până la 15 martie, la o zi după ce s-a întors din China, unde a semnat o serie de acorduri, potrivit AFP.

New Delhi consideră că arhipelagul din Oceanul Indian se află în sfera sa de influenţă, dar Maldivele au trecut pe orbita Chinei - cel mai mare creditor extern al său.

Termenul limită din martie a fost stabilit în timpul discuţiilor cu oficialii indieni din Maldive, duminică, a declarat un consilier de rang înalt al preşedintelui Mohamed Muizzu, onorând promisiunea electorală de lungă durată a liderului.

"Preşedintele a înaintat această solicitare în cadrul reuniunii comitetului la nivel înalt dintre cele două naţiuni [...] propunerea este în prezent în curs de examinare", a declarat reporterilor secretarul pentru politici publice al lui Muizzu, Abdulla Nazim Ibrahim.

India are un detaşament de aproximativ 89 de persoane, inclusiv personal medical, care operează trei aeronave pentru a patrula vastul teritoriu maritim al arhipelagului.

Duminică, Ministerul de Externe de la New Delhi a declarat că diplomaţii au discutat cum să găsească o "soluţie viabilă pentru ambele părţi" pentru a permite continuarea operaţiunilor aeriene indiene, care, potrivit acestuia, oferă servicii "umanitare şi de evacuare medicală".

Acesta a precizat că va avea loc o nouă rundă de discuţii, fără a oferi o dată.

"Naţiune independentă"

Muizzu a ajuns la putere în septembrie după ce s-a angajat să evacueze forţele indiene. Sâmbătă, după ce a sosit în capitala Male, preşedintele a declarat că, deşi Maldivele sunt mici, ţara nu va fi intimidată.

"Nu suntem o ţară care se află în curtea din spate a unei alte ţări. Suntem o naţiune independentă", a declarat Muizzu.

"Această politică de integritate teritorială este una pe care China o respectă", a spus el în limba dhivehi a naţiunii, a relatat ziarul Mihaaru.

În contextul în care Beijingul şi New Delhi se luptă pentru influenţă, Muizzu a fost ales în septembrie după ce s-a angajat să cultive "legături puternice" cu China.

"Poate că suntem mici, dar asta nu vă dă dreptul să ne intimidaţi", a declarat Muizzu, într-un comentariu final în limba engleză.

El a negat că încearcă să redeseneze echilibrul regional prin aducerea de forţe chinezeşti pentru a înlocui trupele indiene.

Călătoria lui Muizzu în China din această săptămână a fost prima sa vizită de stat de când a devenit preşedinte.

Radiodifuzorul de stat chinez CCTV a precizat că acordurile au inclus "construcţia de infrastructură, asistenţă medicală şi de sănătate, îmbunătăţirea mijloacelor de trai ale oamenilor, noi surse de energie, agricultură şi protecţia mediului marin".

"Diminuarea dependenţei"

Tensiunile cu New Delhi s-au aprins după ce trei dintre miniştrii adjuncţi ai lui Muizzu l-ar fi numit pe premierul indian Narendra Modi "clovn" şi "terorist" în postări de pe reţelele de socializare, şterse de atunci, la începutul acestei luni.

Actorii de la Bollywood şi unii dintre cei mai cunoscuţi jucători de cricket din India au răspuns prin apeluri adresate compatrioţilor de a-şi boicota vecinul din sud şi de a-şi rezerva următoarele vacanţe mai aproape de casă.

Turismul reprezintă aproape o treime din economia Maldivelor, iar indienii reprezintă cea mai mare parte a vizitatorilor străini.

Muizzu a declarat că Maldivele vor reduce, de asemenea, dependenţa faţă de India în ceea ce priveşte asistenţa medicală şi medicamentele, adăugând mai multe ţări în care pot merge cetăţenii care au nevoie de tratament medical plătit de guvern în străinătate.

Majoritatea cetăţenilor eligibili primesc în prezent tratament în India, precum şi un număr mic de cetăţeni în Sri Lanka şi Tailanda, au declarat oficialii.

Dar Muizzu a declarat că guvernul va "reduce dependenţa de [...] un grup select de ţări", fără a menţiona în mod specific India, şi va sprijini acum accesul la tratament şi în Emiratele Arabe Unite.

Majoritatea produselor farmaceutice din Maldive sunt importate în prezent din India, iar Male va încerca acum să importe medicamente din Statele Unite şi din naţiunile europene, a spus el.

În acelaşi timp, Muizzu, fost primar al capitalei, a suferit primul său eşec electoral, deoarece candidatul partidului său a pierdut votul şi nu l-a mai putut înlocui.

Adam Azim, de la fostul Partid Democrat Maldivean (MDP), aflat la putere, care este văzut ca fiind mai pro-indian, a câştigat locul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor