"Primarii şi consilierii refuză să voteze bugetele locale" - deputatul Mircea Dolha

Mircea Dolha, deputat PNL.
Mircea Dolha, deputat PNL. (Facebook)

Deputatul PNL, Mircea Doha, îl acuză pe premierul Victor Ponta că îşi bate joc de comunităţile locale, tăind bugetele administraţiilor şi lăsând primarii în imposibilitatea de a-şi duce la bun sfârşit proiectele şi de a accesa fonduri europene.

"Algoritmul dumneavoastră de echilibrare a bugetelor locale este o catastrofă. Primarii şi consilierii refuză să voteze bugetele locale!", i se adresează Dolha premierului, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times.

Dolha îl informează pe premier că, în calitate de deputat ales în judeţul Maramureş, a primit în ultimele zile semnale disperate din partea primarilor din această regiune, care se plâng că sumele alocate de guvern în baza algoritmului "catastrofal" al Guvernului nu doar că nu permit dezvoltarea locală dar nu ajung nici măcar pentru cheltuielile de funcţionare (în acestea fiind incluse şi cheltuieli aferente şcolilor şi grădiniţelor, iluminatul public, colectarea gunoaielor, etc.).

"Este vorba atât de primari ai PNL, cât şi de primari din PSD, care m-au informat că zeci de localităţi din zonă au primit alocări financiare net inferioare faţă de cele de anul trecut. Mai exact, ca să vă faceţi o idee despre gravitatea situaţiei, imaginaţi-vă că o comună cu doar 3.200 de locuitori şi o suprafaţă de 2.500 de ha a primit 5.100.000 de lei, în timp ce altor şase comune din aceeaşi zonă, totalizând o populaţie de peste 38.000 de locuitori şi suprafaţă de trei ori mai mare, le revine (în total) doar 3.800.000 de lei.", scrie Dolha în comunicatul de presă.

Liberalul îi atrage atenţia premierului că primarii şi consilierii locali l-au înştiinţat că în aceste condiţii, ei refuză să voteze proiectele de buget pe anul 2015, "un buget care nu le permite să elaboreze niciun proiect pentru comunităţile pe care le conduc" şi îl acuză pe Ponta de un blocaj fără precedent la care s-a ajuns "din cauza unui algoritm făcut pe genunchi şi care nu răspunde nevoilor comunităţilor locale."

"Menţionez că primarii cu care am stat de vorbă nu contestă nevoia de finanţare a localităţilor mici, însă Guvernul pe care îl conduceţi trebuie să înţeleagă că nevoile unei comune mari sau ale unui oraş sunt diferite de cele ale comunităţilor mici. Este greşită o egalizare între unităţile administrativ teritoriale printr-un sistem care face abstracţie de numărul locuitorilor şi suprafaţa localităţilor.", adaugă Dolha.

În calitate de deputat, Dolha îi solicită public premierului să intervină urgent în soluţionarea "alocărilor bugetare catastrofale care obligă administraţiile locale să recurgă la măsuri extreme ce pot ajunge până la blocarea totală a activităţii din lipsa resurselor financiare."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne