Procuratura Generală de la Chişinău a refuzat întoarcerea lui Platon în Ucraina şi extrădarea în Rusia

Veaceslav Platon adus în instanţă
Veaceslav Platon adus în instanţă (Jurnal de Chişinău (jc.md)
Ştefan Sârbu
22.01.2020

Procuratura Generală a Republicii Moldova a respins solicitările de întoarcere a lui Veaceslav Platon în Ucraina şi de extrădare a acestuia în Federaţia Rusă. Decizia a fost luată după examinarea demersurilor parvenite de la Procuraturile Generale ale celor două state.

„Având în vedere că inculpatul Platon deţine cetăţenia R. Moldova şi îşi ispăşeşte pedeapsa penală pe cauza pe care a fost condamnat, iar în acelaşi timp, este vizat în alte dosare pe care urmărirea penală este în desfăşurare, iar în lipsa acestuia ar putea fi încălcat termenul rezonabil al cercetărilor şi, în consecinţă, s-ar leza drepturile şi interesele părţilor vătămate, Procuratura Generală nu poate admite demersurile colegilor din Ucraina şi Federaţia Rusă”, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Potrivit procurorilor, printr-un demers din 10 decembrie 2019, Procurorul General al Ucrainei a solicitat întoarcerea lui Veaceslav Platon în Ucraina pentru efectuarea procedurilor legale privind adoptarea unei decizii finale în ceea ce priveşte solicitarea R. Moldova de extrădare a acestuia, iar la 11 decembrie 2019 Procuratura Generală a Federaţiei Ruse a expediat o cerere prin care solicita extrădarea lui Platon pentru a fi tras la răspundere penală pentru o serie de infracţiuni grave, comise pe teritoriul Rusiei.

În prezent, inculpatul îşi ispăşeşte pedeapsa în Penitenciarul nr.13 din Chişinău după ce a fost condamnat pentru escrocherie, spălare de bani şi corupere activă. De asemenea, acesta continuă să fie cercetat penal şi pe alte capete de acuzare, cum ar fi: evaziune fiscală, cauzare de daune materiale prin înşelăciune sau abuz de încredere şi delapidarea averii străine.

Amintim că extrădarea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon în R. Moldova de către autorităţile ucrainene a fost considerată ilegală, iar ordinul anulat de către judecătorii Curţii de Apel de la Kiev la sfârşitul anului 2016. În cadrul examinării în instanţa de judecată a cauzelor penale, Platon a afirmat de mai multe ori că nu îşi recunoaşte vinovăţia, susţinând că fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc ar fi responsabil de furtul banilor: "Toţi banii au fost furaţi de Plahotniuc!".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor