Produsele Hexi Pharma retrase din spitale, după ce au fost găsite neconforme

Rezultatele testării biocidelor Hexi Pharma au dovedit că unele dintre acestea erau diluate de 10 ori aşa că vor fi retrase din spitale. Câţi oameni au căpătat infecţii şi câţi au murit în anii în care spitalele au folosit Hexi va rămâne însă imposibil de cuantificat.
.
. (Epoch Times România)

Produsele Hexi Pharma vor fi scoase din spitale, după ce rezultatele analizelor efectuate la ICECHIM au arătat că acestea sunt neconforme, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Victor Strâmbu.

Potrivit oficialului, toate cele 14 produse Hexi analizate s-au dovedit a fi neconforme, unele având concentraţii de 10 ori mai mici decât cele trecute pe etichetă, relatează Realitatea.net.

"Există diferenţe de concentraţie între valorile declarate şi cele măsurate", a declarat Strâmbu, dând exemplu clorura de amoniu pe a cărei eticheta substanţa activă avea o concentraţie de 15% în timp ce la concentraţia relevată la control era de doar 5,18%.

La un alt produs pe baza de iod, concentraţia pe etichetă era de 10%, în timp ce analize au arătat o concentraţie de 7,41%, iar la un alt produs pe ambalaj era trecut o concentraţie de 12%, în timp ce din analize a reieşit că este diluat de 10 ori, având o valoare măsurată de doar 1,23%, a mai explicat Strâmbu.

Secretarul de stat a mai precizat că tot astăzi s-a finalizat şi controlul efectuat de Inspecţia Sanitară de stat la Hexi Pharma şi s-a decis retragerea din spitale a produselor neconforme, aceasta urmând să fie făcută în cel mai scurt timp posibil.

Reamintim că problema dezinfectanţilor a ajuns în fruntea priorităţilor Guvernului după ce mass media a dezvăluit că Hexi Pharma vinde spitalelor româneşti biocide diluate de până la zece ori. Investigaţiile realizate de jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor şi ulterior de Euractiv, de Iniţiativa România etc. au prezentat radiografia unui sistem profund corupt, cu licitaţii trucate la care autorităţile au închis ochii în timp ce în spitale bacteriile se proliferau, omorând oameni.

Circa 1000 de persoane au ieşit în stradă după dezvăluirile făcute în presă, ministrul Sănătăţii demisionând ulterior. Actualmente, interimatul la Ministerul Sănătăţii este asigurat de Dacian Cioloş.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură