Profesor de la Babeş Bolyai, condamnat la închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Unii dintre studenţi erau poliţişti

(YouTube Screenshot)

Rudolf Cristian, profesor la Universitatea Babeş Bolyai – Centrul Universitar Reşiţa, a fost condamnat prin sentinţă definitivă a Curţii de Apel Timişoara, la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Pe fond, Rudolf Cristian fusese condamnat de Tribunalul Caraş-Severin la 5 ani de închisoare cu executare, relatează Ziare.com.

Potrivit sursei citate, pe lângă pedeapsa cu închisoarea, profesorul a fost obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Municipiului Reşiţa sau în cadrul Casei Judeţene de Pensii Caraş Severin pe o perioadă de 90 zile.

Sentinţa Curţii de Apel Timişoara este definitivă.

Profesorul a ajuns în instanţă, fiind acuzat că cerea bani studenţilor şi masteranzilor în schimbul unor note de trecere care să le permită acestora finalizarea studiilor. Ghinionul profesorului a făcut că, printre studenţii cărora li s-a pretins şpagă pentru note, s-au aflat mai mulţi ofiţeri de poliţie care studiau la Centrul Universitar din Reşiţa. Aceştia au decis să-şi denunţe profesorul care îi ameninţase că nu vor trece examenul, dacă nu vor cotiza, menţionează site-ul citat.

Doi dintre ofiţerii de poliţie au denunţat faptul că profesorul le-a pretins, atât lor, cât şi altor colegi, sume de bani cu titlu de mită, cuprinse între 400 euro şi 14.000 de euro, pentru promovarea de către cursanţi a examenelor la disciplinele pe care acesta le predă, atât în cadrul cursurilor de masterat, cât şi în cadrul cursurilor de doctorat.

Potrivit Ziare.com, erau vizaţi cursanţii care absentaseră la cursul profesorului şi care nu respectaseră cerinţele acestuia, referat şi prezenţă. Unul dintre masteranzi a fost invitat de către profesor la un restaurant din Reşiţa unde a explicat succint procedura prin care se poate obţine nota de trecere la examen şi implicit obţinerea diplomei de master. Nu doar la restaurant a explicat profesorul Rudolf Cristian modul în care se pot finaliza studiile, ci şi în timpul cursurilor. Pur şi simplu a chemat la catedră un student care “vede bine şi ţine minte”, a deschis o agendă în care se afla o coală de hârtie pe care erau trecute mai multe cifre, “iar inculpatul a indicat cu degetul suma de 3.000 de lei”, aceasta fiind suma minimă pentru nota 5.

Totodată, continuă site-ul citat, profesorul şi-a asigurat cursanţii că poate da orice notă doreşte, în funcţie de suma primită, existând un minim şi un maxim, atât pentru bani, cât şi pentru notă.

Curtea de Apel Timişoara a considerat că pedeapsa închisorii în regim privativ de libertate ar fi prea dură pentru profesorul universitar, care, în perioada urmăririi penale, a fost arestat preventiv 8 luni, perioadă în care a putut conştientiza gravitatea faptei sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne