Profesor universitar din Bucureşti, acuzat de hărţuirea sexuală a unor studente, şi-a dat demisia. Comisia disciplinară, blocată

Universitatea din Bucureşti
Universitatea din Bucureşti (Wikipedia.org)

Profesorul Horea-Mihai Bădău, pe care mai multe foste studente l-au acuzat de hărţuire sexuală, a demisionat la sfârşitul săptămânii trecute de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (FJSC) din cadrul Universităţii din Bucureşti (UB).

Bădău se afla în concediu fără plată, însă a fost chemat din concediu pentru a putea fi constituită o comisie disciplinară care să se pronunţe asupra acuzaţiilor care i se aduc. Acum, dată fiind demisia, comisia disciplinară nu mai poate fi constituită, relatează HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, Asociaţia Studenţilor la Comunicare din FJSC a ameninţat la finalul lunii martie că studenţii vor refuza să participe la orele profesorului Bădău dacă acesta va alege să predea, în contextul în care el a fost chemat din concediu fără plată pentru a putea fi cercetat cu privire la acuzaţiile de abuz de putere şi hărţuire sexuală.

Bădău a fost acuzat de către foste studente de comportament nepotrivit în două investigaţii de presă documentate de jurnaliştii Carla Lunguţi şi Cristian Lupşa, publicate pe Rise Project şi Scena9.

Profesorul a negat în mod constant acuzaţiile care i s-au adus de către fostele sale studente. ​​

După izbucnirea scandalului, Comisia de Etică a Universităţii din Bucureşti a decis că Bădău a încălcat Codul de etică şi deontologie al universităţii, după ce mai multe studente au acuzat un comportament nepotrivit al cadrului didactic.

În plus, după publicarea materialelor de presă, Bădău, care preda la Universitatea Lorraine din Franţa (fiind în concediu fără plată la FJSC), a fost suspendat de la catedră până pe 20 mai, conform Rise Project

Una dintre victime, Andreea, care avea 21 de ani în 2018, a povestit pentru Rise Project despre experienţa sa cu profesorul.

Femeia a relatat că apelurile lui Bădău erau de 10, 20, 30 de minute, acesta obişnuind să o sune seara târziu ca să-i povestească cum i-a fost ziua, ce a mâncat, ce citeşte, cum a fost copilăria lui într-un sat din Apuseni.

“Îmi lăsam telefonul pe pat şi mergeam şi îmi făceam treaba prin [camera de cămin] sau mergeam pe balcon. Mai ziceam «da, da» la un moment dat, dar nu ştiam ce vorbeşte şi îmi vedeam de ale mele. Mi-au trecut tot felul de gânduri prin cap: sunt anul III, mă lasă cu restanţă, nu mai pot să-mi dau licenţa, ce le zic alor mei?”, a spus Andreea.

Într-unul dintre mesaje, profesorul i-a scris Andreei: “Oamenii faini sunt rari. De aceea, atunci când se întâlnesc, ar trebui să-şi facă o familie. Teeeseeeeeee, mededeteee”. (“Te sărut, mi-e dor de tine”.)

“Eşti frumoasă. Mulţumesc, mulţumesc că exişti. Te sărut. Să zâmbeşti şi să ai o zi minunată”, i-a mai scris Bădău într-un alt mesaj.

Mai multe date aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne