PROIECT DE RECTIFICARE BUGETARĂ: Bani mai puţini pentru Ministerele Muncii, Educaţiei şi Transporturilor

(photos.com)

Instituţiile care vor primi mai puţini bani la prima rectificare bugetară din acest an, ce va fi aprobată marţi în şedinţa de Guvern, sunt: Ministerele Muncii, Educaţiei şi Transporturilor, dar şi SGG, Preşedinţia, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Curtea Constituţională şi Ministerul Fondurilor Europene, potrivit unor surse guvernamentale.

Guvernul va tăia de la Ministerul Muncii peste un miliard de lei, faţă de peste 30 de miliarde de lei alocate iniţial. Bugetul Ministerului Transporturilor va fi diminuat cu 950 de milioane de lei, în timp ce Secretariatul General al Guvernului (SGG) va primi cu circa 500 de milioane de lei mai puţin. De asemenea, bugetul Ministerului Educaţiei va fi diminuat cu 200 de milioane de lei, comparativ cu 8,5 miliarde de lei alocate iniţial. De la ANSVSA şi de la Ministerul Fondurilor Europene Guvernul va tăia câte aproximativ 50 de milioane de lei.

De cealaltă parte, sunt instituţii care vor beneficia de alocări suplimentare, de exemplu Ministerele Sănătăţii, Justiţiei, dar şi cel al Dezvoltării Regionale condus de vicepremierul Liviu Dragnea. Atât Ministerul Sănătăţii, cât şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice vor primi fiecare în plus câte un miliard de lei, în timp ce Ministerul Justiţiei va avea un buget majorat cu 150 milioane de lei, faţă de 2,3 miliarde de lei iniţial.

De asemenea, potrivit surselor citate, cheltuielile cu asistenţa socială vor fi majorate cu 60 de milioane de lei, pentru acordarea indemnizaţiilor către 158.000 de şomeri. Indemnizaţia medie lunară este de 487 de lei.

Ministrul delegat al Bugetului, Liviu Voinea, a afirmat că prognoza de creştere economică pentru acest an a fost ridicată, în urma discuţiilor cu FMI, de la 1,6% la 1,9%, iar Guvernul estimează pentru sfârşitul anului un avans al PIB peste noua ţintă. Prima rectificare bugetară din acest an se bazează pe un PIB mai mare cu 2,6 miliarde lei, iar deficitul bugetului consolidat va creşte de la 13,4 miliarde lei la 14,7 miliarde lei, în urma relocării banilor destinaţi PNDI către alte proiecte. Produsul Intern Brut estimat a fost astfel revizuit în urcare la 626,2 miliarde lei, iar deficitul bugetar pe cash va creşte de la 2,1% din PIB la 2,3% din PIB.

Rectificarea va fi aprobată în şedinţa de marţi a Executivului. Viitoarea rectificare bugetară a fost programată pentru sfârşitul lunii octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie