Promo-LEX: R. Moldova obligată să protejeze drepturile cetăţenilor din stânga Nistrului

Judecătoria municipiului Chişinău şi Curtea de Apel Chişinău au declarat ilegale şi au anulat deciziile CNAS cu privire la sistarea plăţii pensiei de vârstă şi reţinerea din pensie în ceea ce priveşte două beneficiare ale Promo-LEX.
Muncitori din Transnistria
Muncitori din Transnistria (vspmr.org)

Câţiva beneficiari de pensii din regiunea transnistreană, ale căror drepturi au fost apărate de avocaţii Promo-LEX care au contestat deciziile Casei Naţionale de Asigurări Sociale (CNAS), au primit câştig de cauză din partea Judecătoriei municipiului Chişinău şi a Curţii de Apel Chişinău.

Avocaţii Promo-LEX au intervenit după ce CNAS a refuzat să acorde pensionarilor din regiunea separatistă o parte din pensie, motivând că aceştia ar fi beneficiat de plăţi sociale din fonduri nerecunoscute din regiunea transnistreană.

Potrivit Pomo-LEX, în 2015, CNAS a emis decizii de sistare a plăţilor sociale către unii cetăţeni care locuiesc în municipiul Tighina şi alte localităţi din zona de securitate. Argumentul CNAS la acel moment a fost faptul că aceste persoane, cetăţeni ai Republicii Moldova, ar fi beneficiat de plăţi sociale din fonduri nerecunoscute în regiunea transnistreană.

Mai mult decât atât, în unele cazuri, CNAS a decis să reţină lunar 20 la sută din pensie atâta timp cât persoanele respective primesc neîntemeiat plăţi din sumele de bani de la reprezentanţii administraţiei de facto din estul ţării.

În cadrul acestor acţiuni, există şi suspiciuni rezonabile că CNAS a transmis ilegal informaţii, inclusiv date cu caracter personal ale beneficiarilor, către administraţia de facto, fără a avea o astfel de autorizare în acest sens. Din materialele existente rezultă că schimbul de date cu caracter personal a avut loc între CNAS şi Centrul de asigurare socială şi al ocrotirii sociale din oraşul Tighina, controlat de administraţia de facto din oraşul Tiraspol”, se arată într-un comunicat Promo-LEX.

Ulterior, prin hotărârile judecătoriei municipiului Chişinău din 1 februarie 2017 şi 11 decembrie 2017, deciziile CNAS cu privire la sistarea plăţii pensiei de vârstă şi reţinerea din pensie în privinţa a două beneficiare ale Promo-LEX au fost declarate ilegale şi au fost anulate.

Aceste persoane sunt private ilegal de plăţi sociale, în lipsa unor temeiuri legale. În astfel de situaţii, beneficiarii nu pot elementar să-şi procure cele mai necesare servicii şi bunuri, din lipsa resurselor financiare”, menţionează Vadim Vieru, avocat al Asociaţiei Promo-LEX.

Totodată, Promo-LEX atrage atenţia asupra faptului că Republica Moldova este obligată prin hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului să protejeze drepturile cetăţenilor care locuiesc în regiunea transnistreană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe