Propunere legislativă: "Stop violenţei domestice"

Ovidiu Raeţchi (PNL)
Ovidiu Raeţchi (PNL) (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a lansat în dezbatere publică o iniţiativă legislativă pentru modificarea legii violenţei în familie, prin care propune, printre altele, ca ordinul de protecţie pentru victime să poată fi cerut de oricine asistă la o scenă de violenţă în familie, alienarea parentală să fie inclusă la violenţă psihologică, iar serviciile de consiliere pentru victime să nu mai fie condiţionate de o plângere penală.

''Legea violenţei în familie are nevoie de multe completări şi modificări, iar legea pe care am depus-o astăzi nu le epuizează în mod cert. Cred însă că avem nevoie cât mai rapid de schimbarea prevederilor referitoare la ordinul de protecţie – practic, modificările aliniază legislaţia în domeniu la prevederile Convenţiei de la Istanbul pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, semnată de România în 2014. De multe ori, victimele nu solicită un astfel de ordin, de cele mai multe ori fiind constrânse fizic sau psihic să nu facă asta.

Tocmai de aceea, am propus ca acest ordin să poată fi cerut de oricine asistă la o scenă de violenţă domestică, iar organele de poliţie să fie obligate să verifice imediat cazul semnalat. Apoi, cred că este important să avem o prevedere referitoare la alienarea parentală, pentru că în România este încă un subiect tabu. Această formă de alienare trebuie încadrată la violenţă psihologică, pentru că un copil căruia i se spun lucruri false despre unul dintre părinţi, menite să îl îndepărteze de acesta, rămâne cu anumite traume'', susţine Raeţchi.

Potrivit deputatului, este important ca serviciile de consiliere gratuită să fie acordate victimelor în faze premergătoare actelor de violenţă, precizând că asta poate contribui la motivarea victimei în sensul căutării ajutorului specializat.

“O altă prevedere importantă este cea referitoare la serviciile de consiliere acordate victimelor, propunerea mea fiind că acestea să fie acordate înaintea unei plângeri penale, în etapa în care victima încă poate căuta ajutor pentru prevenirea unor acte de violenţă extremă. În România, principalele victime ale agresiunii domestice sunt femeile şi copiii, cazurile de violenţă împotriva bărbaţilor fiind mai reduse. La fiecare trei secunde, o femeie este agresată, iar cazurile de violenţă duc la câteva zeci de cazuri de deces pe an. Sunt doar câteva exemple din zona cifrelor şi a statisticilor care ar trebui să ne pună pe gânduri”, susţine Raeţchi.

Reamintim că potrivit statisticilor, 3 din 10 femei din România sunt abuzate fizic şi psihic de cei care le sunt soţi sau iubiţi. Care este în realitatea acest număr nu se ştie, căci multe dintre victimele abuzurilor nu depun niciodată plângeri, de teamă sau de ruşine. Despre dramele lor se află abia după ce ajung în spitale, rănite sau bătute grav sau, în cazurile cele mai dramatice, când sunt ucise, aşa cum s-a întâmplat recent, când o vânzătoare a fost omorâtă, de fostul iubit, într-un magazin de pe Calea Victoriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne