Protestatari anti-Netanyahu perturbă lucrările parlamentare în timp ce iau cu asalt Knesset-ul

Protestatarii anti-Netanyahu iau cu asalt Knesset-ul din Israel
Protestatarii anti-Netanyahu iau cu asalt Knesset-ul din Israel (Screenshot - Zero Hedge)
D.B.
05.04.2024

Haosul a izbucnit în parlamentul israelian, Knesset, pe fondul unui protest de mai multe zile, condus de familiile victimelor ostaticilor, care se desfăşoară chiar în faţa clădirii, potrivit Zero Hedge. Pentru prima dată, miercuri, demonstranţii au invadat Knesset-ul în timp ce acesta se află în sesiune şi au mâzgălit cu vopsea galbenă panourile de sticlă ale galeriei de oaspeţi.

Ei strigau "Nu intraţi în vacanţa de vară pe cheltuiala noastră" şi "Nu va fi nicio pauză până când ultimul prizonier nu va reveni în ţară", în timp ce securitatea se lupta să ţină grupul sub control.

Întregul calvar a provocat întreruperea unei sesiuni plenare a legislatorilor, până când poliţia a reuşit să elibereze clădirea de toţi demonstranţii. Protestele, la care au participat oameni ce au campat în corturi vizavi de parlamentul israelian şi de alte clădiri guvernamentale, chiar şi de reşedinţa privată a prim-ministrului, intră în a cincea zi.

Familiile au cerut guvernului Netanyahu să încheie un acord cu Hamas pentru eliberarea celor rămaşi prizonieri. De asemenea, ele l-au acuzat pe premier şi pe aliaţii săi că încearcă să prelungească războiul pentru a-şi asigura propria supravieţuire politică.

Aceste demonstraţii s-au intensificat în ultima vreme, după cum detaliază presa israeliană:

Ulterior, protestul a devenit haotic, deoarece demonstranţii au spart barierele de securitate şi au ajuns la intrarea în reşedinţa privată a premierului Netanyahu. Violenţele din faţa locuinţei premierului, inclusiv o torţă aprinsă aruncată asupra unui ofiţer de poliţie călare, au generat o vizită neobişnuită a şefului Agenţiei de Securitate Internă Shin Bet la casa lui Netanyahu. Acesta a afirmat că protestul se desfăşoară în afara limitelor şi a declarat că face parte dintr-o tendinţă îngrijorătoare de proteste violente.

Şeful agenţiei de securitate Shin Bet, Ronen Bar, a avertizat cu privire la escaladarea "periculoasă" a protestului.

"Discursul violent de pe internet şi unele dintre scenele pe care le-am văzut [noaptea trecută] la Ierusalim depăşesc protestul acceptabil, dăunează capacităţii de a menţine ordinea publică, ar putea duce la ciocniri violente cu forţele de ordine, le-ar putea perturba capacitatea de a-şi desfăşura activitatea şi chiar ar putea cauza răni persoanelor aflate sub protecţie", a avertizat el.

El a subliniat că "există o linie clară între protestul legitim şi protestul violent şi ilegal. Aceasta este o tendinţă îngrijorătoare care ar putea duce la situaţii periculoase în care nu trebuie să ajungem".

Numărătoarea oficială a Israelului privind cifra persoanelor care sunt încă ţinute ostatice în Fâşia Gaza rămâne la 134, majoritatea cetăţeni israelieni, precum şi unii străini, care include victime posibil decedate. Pe fondul negocierilor de armistiţiu blocate în Qatar, ziarul israelian Haaretz a dezvăluit recent că oficialii israelieni cred că doar 60-70 de ostatici israelieni din Gaza mai sunt în viaţă.

"Potrivit IDF, un total de 134 de ostatici şi cadavre sunt reţinute în Gaza. Treizeci şi şase de persoane au fost confirmate de armată ca fiind ucise - unele pe 7 octombrie, când corpurile lor au fost aduse în Fâşie. Dintre cei 98 de ostatici în viaţă, 10 sunt străini", a scris joi Haaretz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor