Proteste şi ciocniri la cea mai mare fabrică de iPhone din China [Video]

(Youtube - captură ecran)
D.B.
23.11.2022

Cea mai mare fabrică de producţie de iPhone din China, deţinută de subcontractantul taiwanez Foxconn, se confruntă cu proteste de mare amploare izbucnite, miercuri, în rândul angajaţilor, după cum reiese din videoclipuri şi fotografii postate pe reţelele de socializare Weibo şi Twitter, informează Le Figaro.

Imaginile arată o mulţime de muncitori care mărşăluiesc pe o stradă, unii dintre ei înfruntând un rând de oameni în costume albe şi poliţişti antirevoltă. Într-o altă înregistrare video, o persoană care se află în spatele unei clădiri adiacente spune că protestele "au început din nou" şi că au continuat "de aseară şi până în această dimineaţă [miercuri]".

Fabrica este situată în Zhengzhou, în provincia centrală Henan. Un clip video în direct arată zeci de muncitori noaptea care strigă "apăraţi-ne drepturile!" în faţa unor rânduri de poliţişti şi a unui vehicul de poliţie cu luminile aprinse. Potrivit Reuters, sute de protestatari au scandat "daţi-ne salariile noastre".

Potrivit BBC, motivul protestului a fost neplata bonusurilor promise salariaţilor care se angajaseră recent în companie.

În alte imagini, se vede un muncitor plasând o barieră metalică pe jos, în timp ce autorul videoclipului strigă "ne încarcă" şi "canistre cu gaze lacrimogene". O fotografie din timpul zilei arată rămăşiţele carbonizate ale unei porţi, care se pare că a ars în timpul nopţii.

Cuvântul-cheie #FoxconnRiot a apărut cenzurat pe reţelele de socializare chineze miercuri la prânz (ora Chinei - n.n.). Cu toate acestea, au rămas online câteva postări care făceau referire la proteste.

Foxconn este un grup mare care asamblează produse electronice pentru numeroase mărci internaţionale. Compania taiwaneză, principalul subcontractant al Apple, s-a confruntat în ultimele luni cu o creştere a numărului de cazuri Covid-19 la uriaşa sa unitate din Zhengzhou, cea mai mare fabrică de iPhone din lume. Complexul are peste 200.000 de angajaţi, care sunt de obicei cazaţi la faţa locului. BBC adaugă că unii angajaţi se plâng şi de mâncarea servită în complex.

Foxconn a decis să închidă şantierul cu muncitorii în interior. Dar sute de muncitori panicaţi au fugit apoi pe jos. Grupul taiwanez este cel mai mare angajator din sectorul privat al Chinei, cu peste un milion de angajaţi în întreaga ţară, în aproximativ 30 de fabrici şi institute de cercetare.

Foxconn nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea AFP.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor