Protestele din Venezuela au făcut 40 de decese. Maduro ”nu trădează revoluţia”

Protestatarii se apără de tunurile cu apă, Venezuela.
Protestatarii se apără de tunurile cu apă, Venezuela. (captură youtube.com)

Preşedintele neo-marxist al Venezuelei, Nicolas Maduro, s-a întâlnit joi, pentru o rundă de dezbateri, cu liderul opoziţie de la Caracas, Henrique Capriles, însă nu are de gând să ”trădeze revoluţia”, care s-a soldat cu 40 de decese în numai două luni, a notat Reuters.

Discuţiile dintre cei doi politicieni au fost boicotate de către liderul protestatarilor Leopoldo Lopez cât şi de alţi zeci de demonstranţi închişi.

”Nu va fi nici un pact cu nimeni. Va fi o dezbatere, un dialog, ceea ce este diferit. Aş fi un trădător dacă aş începe să negociez Revoluţia”, a declarat Maduro, fiind hotărât să continue reprimarea aspră a protestărilor.

"Revoluţia" la care se referă Maduro este denumirea generică pentru seria de măsuri începută de fostul preşedinte marxist, Hugo Chavez, de implementare a unei economii de tip socialist. Consistând în mare parte din naţionalizări şi legi menite să impună controlul statului asupra economiei, politica economică a lui Chavez nu a făcut decât să distrugă economia Venezuelei, pe vremuri una dintre cele mai înfloritoare, datorită rezervelor vaste de petrol.

În schimb, liderul opoziţie de la Caracas speră ca ”ţara să-şi deschidă ochii şi să vadă că lucrurile se vor schimba”. Capriles a pierdut alegerile de anul trecut la o diferenţă mică voturi.

Protestele care au început în luna februarie au cuprins rapid toată Venezuela şi s-au soldat cu cel puţin 40 de decese, 650 de persoane rănite, peste 2.000 de persoane reţinute şi alte 174 de persoane închise, conform autorităţilor de la Caracas.

Contestatarii lui Maduro, în număr de milioane, au căutat să provoace o schimbare de regim însă au fost reprimaţi brutali de către forţele de ordine şi armată. Locuitorii din Venezuela sunt nemulţumiţi de corupţia, sărăcia şi cenzura masivă din ţară. În magazine, produsele de bază sunt rare sau inexistente iar inflaţia din ultimul an a atins cota record de 57%.

Maduro, şofer de meserie, a preluat puterea după moartea mentorului său, marxistul Hugo Chavez, şi este considerat principalul vinovat de criza actuală din Venezuela.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe